Rezultatele alegerilor din Marea Britanie sunt "pozitive" pe termen scurt, deoarece elimină incertitudinile privind procesul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, a afirmat vineri Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, preluată de Agepres.

BrexitFoto: maxpixel.net

Vineri, premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi-a reiterat promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi. După trei ani de dezacorduri, "voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără 'dacă', fără 'dar', fără 'poate'", a declarat Johnson, în faţa susţinătorilor săi la Londra.

Vineri dimineaţa, lira sterlină s-a apreciat semnificativ, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2018 faţă de dolar şi din iulie 2016 faţă de euro.

Încetinirea zonei euro a depăşit momentul critic, pe fondul semnelor de stabilizare a economiei regiunii, în condiţiile în care scenariul unui Brexit dezordonat sau al unui război comercial între China şi SUA nu s-a materializat, a adăugat De Guindos.