Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept „minciună sfruntată” poziția UE privind Pactul Ribbentrop-Molotov. O rezoluție adoptată recent de UE afirmă că pactul a deschis calea războiului mondial, potrivit Rador care citează Deutsche Welle.
Președintele rus a respins miercuri drept „nefondată” o rezoluție UE care afirmă că pactul Molotov-Ribbentrop din 1939 a construit fundația celui de al doilea război mondial.
Vorbind cu oficiali care organizau a 75-a aniversare a sfârșitului războiului, Putin a declarat că poziția UE „nu e bazată pe nimic real”.
Rusia a continuat să susțină pozițiile oficialilor din URSS, care afirmau că pactul fusese un rău necesar pentru a împiedica o invazie nazistă - ori măcar a o amâna.
„Ei sunt foarte aproape de a învinovăți Uniunea Sovietică, alături de Germania Nazistă, pentru provocarea celui de al doilea război mondial”, a declarat Putin. „Ca și cum ei ar fi uitat cine a atacat Polonia pe 1 septembrie 1939 și Uniunea Sovietică pe 22 iunie 1941.”
Pactul e rareori discutat în Rusia, unde rolul URSS în oprirea războiului mondial este o sursă de enormă mândrie patriotică.
Pactul a reprezentat o garanție reciprocă de pace în scris, precum și un angajament că nici una dintre părți nu se va alia cu un inamic al celeilalte. Miniștrii de externe ai celor două țări, după care a și fost denumit pactul, au convenit totodată să-și împartă Europa de Est.
Rezoluția UE din octombrie afirmă că acordul urmărea să împartă Europa „între cele două regimuri totalitare”, Germania nazistă a lui Hitler și URSS-ul comunist al lui Iosif Stalin.
„Decenii de suferință”
Guvernele din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România au publicat în august un comunicat în care afirmă că pactul a „condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință”.
„Vom continua să vorbim despre evenimentele și adevărurile Marelui Război Patriotic, să descoperim și să promovăm materiale de arhivă în integralitatea lor”, a declarat Putin.
Președintele rus s-a plâns totodată că rușii care contestă aserțiunea sunt acuzați că se dedau la un „război informațional contra Europei democratice”.
Istoricii au afirmat că Stalin s-a folosit de pact ca de o ocazie de a captura teritorii care făcuseră parte din Imperiul Rus până la revoluția comunistă din 1917. În timp ce naziștii înaintau în vestul Poloniei, URSS a ocupat teritorii din regiunea baltică și estul Poloniei, pe lângă altele. Și nu a renunțat la acele anexări teritoriale nici după război.
Articol realizat cu informații de la Interfax și DPA
Cine a invadat statele baltice si, ulterior, le-a si anexat?
Cine a rupt teritorii din Romania la 21 iunie 1940?
Cine a atacat Finlanda?
Exact. Rusia sovietica.
Asadar, in cazul asta nimeni nu poate lua ce este al Rusiei, anume statutul de cauza principala a declansarii celui de-al doilea razboi mondial si rolul de stat agresor.
Degeaba se agită Putin și clica lui de siloviki,au apărut documente,mărturii ,articole ,studii și cărți,
inclusiv de autori ruși(de exemplu Mark Solonin,
Viktor Suvorov și mulți alții) care nu lasă piatră pe
piatră din zicerea că URSS era pașnică și neînarmată.Hitler doar ia luat-o inaintea lui Stalin cu vreo zece zile.Dacă se intâmpla invers ,acum toată
Europa era Sovietică.Rusia a fost ,este și va fi cel
mai mare pericol pentru pacea lumii,fiind agresivă
genetic.Uitați-vă ce face URSS 2.0. acum in toată
lumea:asasinate,atacarea vecinilor,subminarea
Statelor UE(cu excepția Ungariei prietene),subminarea SUA,expansiune in Asia,
America de Sud și in Africa.In plus a impus un ritm
dement de înarmare și amenință zilnic Țările
Baltice,Polonia și România.In demersurile ei
agresive se sprijină pe Macron și pe alți lideri
occidentali.Concluzia:ATENȚIE LA RUSIA!