O echipă a armatei din Noua Zeelandă care efectuează o operațiune de mare risc pentru a recupera cadavrele celor opt persoane decedate în urma erupției vulcanice din această săptămână a aterizat pe Insula Albă, a informat vineri poliția neozeelandeză, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Vulcan in Noua ZeelandaFoto: Captura YouTube

Insula Albă, situată la aproximativ 50 de kilometri în largul coastei de est a Insulei de Nord din Noua Zeelandă, continuă să arunce cenuşă și este „extrem de volatilă”, au transmis specialiștii, adăugând că ar putea erupe în orice moment.

"Echipa de salvare care a efectuat operațiunea de a recupera cadavrele de pe Whakaari / Insula Albă a aterizat pe insulă", a declarat comandantul Operațiunilor Naţionale, John Tims, într-un comunicat.

Whakaari este numele în limba maori a Insulei Albe.

Autoritățile s-au confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari din partea familiilor victimelor și a comunității locale pentru a recupera cadavrele cât mai curând posibil. Recuperarea a fost întârziată în mod repetat, din cauza riscului pe care îl prezintă pentru cei implicați în operațiune.

„Avem operatori pe insulă. Există multe lucruri care ar putea strica planul dat, deoarece nu controlăm toate circumstanțele”, a declarat reporterilor din Whakatane, comisarul adjunct al poliției, Mike Clement.

„Dar, deocamdată, planificarea este în curs de desfășurare, iar în următoarele ore își vor îndeplini sarcina de a recupera cadavrele”, a adăugat acesta.

Șase cadavre ar putea fi găsite pe insula vulcanică și ar exista posibilitatea „foarte limitată” de a le căuta pe celelalte două, a transmis joi poliția.

Riscurile sunt încă mari - agenția de științe geologice din Noua Zeelandă, GNS Science, a avertizat joi că riscul unei noi erupții în următoarele 24 de ore ar fi de 50-60%.