Există un singur motiv pentru care alegerile de astăzi au loc: Brexit. Șase săptămâni mai târziu, alegerile din 2019 sunt tot niște alegeri despre Brexit. Poate că tu ai vrea să fie despre alte lucruri. Poate că ești sătul și iritat de toată cearta despre Brexit. Toate acestea nu sunt însă decât fugă de realitate. Miza primordială este astăzi dacă Regatul Unit va părăsi UE în termenii conservatorilor sau nu. Voturile țării vor decide azi cum va fi, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Boris JohnsonFoto: Wikimedia Commons

Leitmotivul campaniei lui Boris Johnson a fost Brexit. Pentru cineva căruia îi place oratoria atât de mult cât îi place lui, disciplina prin care Johnson nu a deviat de la mesaj a fost remarcabilă. „Înfăptuim Brexit” a jucat rolul lui „puternic și stabil” [sloganul de campanie al fostului premier Theresa May - n.trad.] în campania din 2019. Sloganul e genial de succint și de bine ales. Dar e o minciună.

Johnson nu a convocat alegerile pentru că i-ar fi lipsit o majoritate parlamentară pentru Brexit. Un vot al Camerei Comunelor de pe 22 octombrie a probat existența acelei majorități. Dar nu exista o majoritate pentru plecarea necondiționată din UE pe care o promovează Johnson și pe care o cere aripa dreaptă a partidului său. Aceste alegeri urmăresc să creeze acea majoritate și să transforme partidul în armă, în calitate de partid al Brexit-ului - în termenii lui Johnson. Toți parlamentarii conservatori care vor fi aleși astăzi sunt supuși unui angajament asumat printr-un manifest care afirmă: „vom înfăptui Brexit în ianuarie” și „nu vom extinde perioada de implementare dincolo de decembrie 2020”.

Însă, dintre aceste angajamente, primul este neadevărat, iar al doilea este imposibil de realizat. Înfăptuirea Brexit-ului este marea minciună a campaniei electorale din 2019 care poate fi așezată lângă minciuna de la referendumul din 2016 despre NHS [Johnson pretindea că Regatul plătește 350 de milioane pe lire pe săptămână către UE și că acei bani vor fi redirecționați spre sănătate, dar cifra reală era de 250 - n.trad.]. Ea depinde de supoziția falsă că Brexit este un obiect definit și realizabil, iar nu un set de relații juridice care necesită negociere și care, în mod ideal, ar trebui să necesite și o aprobare finală înainte de a putea fi implementat. În ce privește promisiunea că se va realiza un acord comercial până în decembrie 2020, ea este imposibil de realizat în condițiile stabilite de manifest, întrucât aceste 12 luni nu reprezintă în realitate o perioadă de implementare: ele sunt o perioadă de tranziție către o nouă relație complexă și necunoscută care nu a fost încă negociată.

Cu alte cuvinte, tema centrală a campaniei conservatoare - a „înfăptui” Brexit - este o păcăleală. Poate că știm rezultatul probabil al alegerilor - o victorie conservatoare. Dar noi nu putem ști ce va presupune mai exact Brexit-ul promis de Johnson, dacă va câștiga. Poate că asta e suficient pentru alegătorii care nu vor decât să-și bage capul în nisip sau pentru cei care sunt atât de bogați încât incertitudinea nu îi va putea afecta. Însă e o veste extrem de proastă pentru cei care vor fi direct afectați, și mai cu seamă pentru cei din Irlanda de Nord.

Dintre toate declarațiile mincinoase făcute de Johnson în campanie, nici una nu are atât de mult potențial letal ca asigurarea în doi peri pe care a dat-o săptămâna trecută cum că nu vor exista nici controale și nici taxe vamale pentru mărfurile care circulă între Marea Britanie și Irlanda de Nord, în ambele sensuri. Este încă o minciună spusă în detrimentul Irlandei, atât al celei din nord cât și al republicii din sud.

Aproximativ 75% din bunurile care fac această călătorie - în mare măsură seva vitală a firmelor mici și mijlocii situate pe ambele maluri ale Mării Irlandei - vor fi taxabile și ar trebui supuse controalelor privind originea. Dacă peste un an Regatul va ateriza forțat în afara UE fără un acord, acele taxe și controale se vor amplifica, nu invers. Și chiar și cu un acord comercial, vor fi necesare mult mai multe luni, dacă nu ani, pentru înființarea sistemelor necesare implementării acordului, după cum o arată și un document scurs în presă de la departamentul pentru Brexit.

O minciună familiară a campaniei conservatoare din ultima lună a fost aceea că, dacă Johnson i-a surprins pe scepticii politici obținând un acord de retragere revizuit, îi va surprinde din nou și cu un acord comercial. Încă una gogonată. Johnson a obținut acordul revizuit nu mulțumită durității, șarmului ori geniului său, ci fiindcă a acceptat să mențină piața unică a UE în Irlanda de Nord și să înființeze o nouă frontieră în Marea Irlandei. A obținut un acord doar pentru că a cedat la condițiile puse de UE.

Exact în același fel, Johnson nu va putea să obțină o nouă relație comercială cu UE în mai puțin de un an fără o capitulare similară în fața condițiilor comerciale impuse de UE. Cu cât se va contrazice mai puțin cu UE, cu atât mai scurte vor fi negocierile. Însă majoritatea partidului conservator vrea ca Johnson să se contrazică cât mai mult cu putință. Ceea ce înseamnă negocieri mai îndelungate. Acel Johnson care vrea să vadă Brexit-ul înfăptuit ar putea fi dispus de fapt să capituleze în fața UE. Dar partidul pe care-l conduce e improbabil să-i lase spațiul de manevră politic pentru așa ceva. Așa că, în cele din urmă, nu va înfăptui Brexit-ul, nu fără o ruptură urâtă cu UE. Deloc surprinzător, aceasta este și noua cauză pe care a îmbrățișat-o Nigel Farage.

Acesta a fost un scrutin inutil bazat pe o afirmație mincinoasă. E un scrutin despre Brexit. Dar Johnson nu poate înfăptui Brexit-ul. Tot ce poate el să ne dea sunt cele mai rele consecințe ale Brexit-ului - o și mai mare destabilizare în Irlanda, incitarea sentimentului separatist în Scoția, o reiterare a dezbinării dintre taberele pro și anti-Brexit din Anglia și Țara Galilor, și mai mult conflict parlamentar, incertitudini economice reînnoite pentru companii și piața muncii și o nouă umilire a Regatului Unit pe scena internațională. Conservatorii au creat această debandadă și acum par incapabili s-o rezolve.

Alternativa nu este nici ea simplă. Dar există - și e mai bună decât orice ar putea realiza Johnson vreodată. Alternativa este organizarea unui referendum de confirmare fie cu privire la actualul acord, fie în privința unui acord viitor. Dacă sondajele au dreptate, cei mai mulți ar vota astăzi pentru partide care oferă această alternativă. Singura cale de soluționare a Brexit-ului este să votezi tactic pentru partidul ori candidatul cel mai bine plasat pentru a-i înfrânge pe conservatori. Uitați de orice altceva. Dacă majoritatea își va folosi forța, Brexit poate fi oprit și Johnson poate fi aruncat afară de la guvernare. Iată un gând care te mai poate încălzi într-o așa zi de iarnă.