Poliția ucraineană a reținut cinci persoane, inclusiv un chirurg pediatru și un cântăreț de rock, în legătură cu uciderea în 2016 a jurnalistului de investigații Pavel Sheremet în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina pe care o conducea acesta, au anunțat oficiali din din poliție, relatează Reuters. Toți au luptat ca voluntari în războiul Ucrainei din regiunea Donbas.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informând jurnaliștii alături de președintele Volodimir Zelenski, oficialii au spus că motivul uciderii jurnalistului în vârstă de 44 de ani, originar din Belarus, a fost destabilizarea țării, dar au refuzar să spună cine ar fi comandat crima.

”În această țară, foarte puțini oameni au crezut că o astfel de crimă poate fi soluționată. Acesta este primul pas în rezolvarea crimei, pentru că doar ce care au plănuit și comis crima au fost identificați”, a spus procurorul general Ruslan Ryaboshapka.

”Țara încă trebuie să mai audă răspunsul la cine a fost inițiatorul și organizatorul acestei teribile crime”, a adăugat el.

Poliția suspectează că cel puțin cinci persoane au fost implicate și a spus că toți au fost voluntari în războiul Ucrainei împotriva rebelilor sprijiniți de ruși în regiunea Donbas. Un al șaselea suspect a fost invitat la audieri, dar s-a sinucis, spun polițiștii.

Niciunul dintre cei cinci suspecți nu a făcut declarații. Un deputat al opoziției a spus că reținerile par o încercare de a reprima oamenii care au apărat Ucraina.

Printre cei cinci se află un chirurg pediatru care în 2016 a fost decorat de stat pentru asistența umanitară din est. Ea a pus bomba sub mașină, a spus poliția, împreună cu muzicianul care a fost de asemenea voluntar în armată.

”Acesta este rezultatul unei munci foarte complexe și persistente a unor profesioniști și un pas important către rezolvarea totală a cazului”, anunțase ministrul de Interne Arsen Avakov pe Facebook, înainte cu câteva ore de conferința de presă în care au fost dezvăluite detaliile.

Pavel Sheremet, originar din Belarus, dar care avea naționalitatea rusă, trăia de mai mulți ani în Ucraina, unde lucra pentru influentul site de știri Ukrainska Pravda și modera o emisiune matinală la radio Vesti când a fost ucis, pe 20 iulie 2016, în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina pe care acesta o conducea.

Jurnalistul pro-occidental se îndrepta către postul de radio când mașina pe care o conducea a explodat. Anchetatorii au spus că ei cred că asasinarea lui Sheremet ar fi legată de activitățile sale jurnalistice în Ucraina și în alte țări.

Uciderea a fost o revenire la zilele de violență împotriva jurnaliștilor pe care Ucraina, sub conducere pro-occidentală de la protestele din 2014 de pe Maidan, credea că le-a depășit.

În 2002, Sheremet a câștigat un premiu pentru jurnalism de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru reportajele sale privind încălcarea drepturilor omului în Belarus, inclusiv despre dispariția politicienilor de opoziție și a jurnaliștilor.

Diplomații occidentali, OSCE și activiștii pentru drepturile omului au solicitat Ucrainei să rezolve cazul.