Premierul israelian Benjamin Netanyahu, între o inculpare pentru corupție și al treilea ciclu electoral într-un an, va părăsi funcțiile ministeriale, dar va rămâne șeful guvernului, au indicat joi avocații săi, relatează AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Anunțul vine după ce deputații au votat în mod oficial în noapte dizolvarea Parlamentului și noi alegeri pe 2 martie.

Curtea Supremă israeliană a primit o petiție de la ”Mișcarea pentru un guvern de calitate” care cere ca Netanyahu - premier dar și ministru al Agriculturii, Diasporei și Sănătății - să demisioneze din funcțiile ministeriale din cauza inculpării.

Luna trecută, procurorul general Avichaï Mandelblit a anunțat inculparea lui Netanyahu pentru corupție, delapidare și abuz de încredere în trei dosare diferite. Legea israeliană prevede că orice ministru care este urmărit penal trebuie să demisioneze, dar acest lucru nu se aplică și premierului.

După primirea petiției, Mandelblit a spus că dacă Netany nu ar putea fi forțat să renunțe din funcția de premier, chestiunea celorlalte funcții ministeriale ar putea fi examinate în curând.

Într-o scrisoare trimisă joi Curții Supreme și consultată de AFP, avocații lui Netanyahu au spus că va ”înceta să fie ministru de la 1 ianuarie 2020 și va numi în loc alți miniștri”.

”Premierul va continua să fie premier, potrivit legii”, au adăugat Avi Halevy și Michael Rabello.

”Mișcarea pentru un guvern de calitate” a afirmat că intenția lui Netanyahu de a-și da demisia din cele trei funcții ministeriale ”nu este de ajuns”, iar faptul că rămâne în postul de premier este ”o rușine teribilă pentru Israel”.

Netanyahu susține că este nevinovat și că este victima unei ”vânători de vrăjitoare”.

Cu 94 de voturi pentru şi niciunul împotrivă parlamentarii au aprobat o moțiune de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a noii date electorale. Această decizie a fost luată la câteva ore după expirarea termenului limită pentru a forma un guvern în urma ultimelor alegeri din septembrie.

În acel scrutin și în cel din aprilie, partidul conservator Likud condus de Netanyahu s-a impus în faţa partidului fostului general Benny Gantz, Alb şi Albastru. Niciuna nu a reușit să strângă suficient sprijin în Knesset (Parlamentul israelian), care are 120 de locuri, pentru o coaliție stabilă.