Un punct de cotitură în criza climatică: astfel, guvernul italian și-a botezat „decretul climatic” ce conţine o serie de măsuri care au ca scop poziţionarea Italiei în prima linie în lupta împotriva poluării pentru următorii 15 ani, potrivit Rador care citează Euronews.

Protest schimbari climaticeFoto: pixabay.com

Un 'green deal' în valoare de 55 de miliarde de euro, care prevede acordarea de bonusuri pentru persoanele care folosesc transportul public în loc de mașini şi stimulente financiare pentru comercianții care vor elimina ambalajele din plastic. Niciodată până acum protecţia mediului nu a fost o voce atât de substanțială în cheltuielile publice italiene, o strategie elaborată în exclusivitate de ministrul Costa. „Primul articol al decretului - explică acesta - impune ca toată planificarea economică a acestui guvern și a guvernelor care vor veni în următorii ani, să fie una verde”.

Taxa pe plastic

Potrivit guvernului, această strategie ar urma să genereze resurse pentru educație, bunăstare și reducerea presiunii fiscale; chiar dacă cea mai mare provocare a momentului rămâne eliminarea deșeurilor din plastic, dintre care 500 de mii de tone ajung în fiecare an în Marea Mediterană.

Cu toate acestea, așa-numita taxă pe plastic rămâne cea mai contestată măsură a întregului pachet. Proiectul inițial prevedea ca toate companiile să plătească o suprataxă de 1 euro pentru fiecare kilogram de plastic produs, inclusiv capace, sticle, containere cu lapte și detergent și, în general, pe ambalaj și pe etichetele produsului. Recent, însă, guvernul s-a angajat să revizuiască măsura, după ce mai multe asociații s-au plâns, susținând că aceasta riscă să dăuneze întregului sector din cauza costurilor enorme suportate de consumatori.

Italia este divizată

Virajul ecologic al guvernului pare să fi împărțit electoratul în două. Conform unui sondaj recent, doar 54% dintre italieni sunt în favoarea acestei măsuri, care va face parte din bugetul pe anul 2020 al țării.

"Dacă mă uit la ceea ce tocmai am cumpărat - ne spune o femeie în faţa unui supermarket - am foarte mult plastic cu mine: roșii în pungă de plastic, şuncă în plastic, carne învelită în plastic. De aceea, cred că această taxă este corectă".

În realitate, un consorțiu de companii industriale și asociații comerciale a semnat deja o scrisoare prin care solicita retragerea măsurii, numai că ministrul Costa preferă să nu ia o atitudine drastică

„Nimic nu este definitiv”, explică el. "Acesta este începutul unei călătorii. Nu s-a făcut nimic în ultimii 40 de ani. Acum, noi introducem o nouă lege la fiecare trei luni, ceea ce consider că este un real succes".

Pentru moment, obiectivul declarat al Italiei rămâne cel luat împreună cu Națiunile Unite: zero emisii până în 2050.