Actorul britanic o însoțește pe candidata democrat-liberală, în încercarea de a descuraja votarea lui Johnson, un susținător al ieșirii din UE, la alegerile de joi. Tinerii alegători ar putea dezechilibra balanţa, potrivit O Globo, citat de Rador.

Hugh GrantFoto: Flikr

În ajunul celor mai importante alegeri din Regatul Unit de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, candidații pentru cele 650 de locuri din Camera Comunelor au ieşit, așa cum se întâmplă întotdeauna, să lupte corp la corp. Ei merg din casă în casă cerând voturi. Acum este momentul să arătăm că nu numai fluturaşii lor, aruncați zilnic în căsuțele poștale, ci ei înșiși, sunt la îndemâna alegătorului - distanțarea clasei politice este o plângere recurentă a britanicilor, în special printre cei mai puțin înstăriți.

De această dată, un agent electoral neașteptat i-a surprins pe cei care au primit-o pe candidata liberal-democrată Luciana Berger în cartierele Finchley și London Green din capitală. Actorul Hugh Grant, care recunoaște că nu a fost un entuziast al partidului, se află într-un turneu pentru dispariția Brexit-ului alături de acest partid. Aceasta este prioritatea liberal-democraţilor. Eternul june din comediile romantice britanice, Grant se pronunţă împotriva divorțului de Uniunea Europeană, stindardul campaniei actualului prim-ministru, Boris Johnson, pe care l-a ironizat marți.

Într-un document de campanie care a circulat pe rețelele de socializare, primul-ministru a parodiat scena din filmul "Simply Love' (2003), în care actorul Andrew Lincoln, cu ajutorul afișelor scrise de mână, îi transmite un mesaj tăcut de Crăciun femeii iubite, interpretate de Keira Knightley. "Cu puţin noroc, anul viitor vom termina Brexit-ul (dacă Parlamentul nu îl va bloca din nou)", arată afișul unui Johnson tăcut, cu totul diferit de liderul conservator din viața reală. Apoi, el cere, tot în tăcere, votul electoratului pentru a obține majoritatea parlamentară de care are nevoie pentru a gestiona procesul de divorț de Uniunea Europeană, al cărui termen este 31 ianuarie.

Grant, care joacă în film rolul unui prim-ministru britanic, care pune la îndoială așa-numita relație specială între Regatul Unit și Statele Unite, a declarat pentru radio BBC, că se simte panicat de Brexit și a amintit că videoclipul lui Johnson, pe care chiar îl consideră bine făcut din punct de vedere tehnic, a lăsat pe dinafară unul dintre afișele filmului lui Richard Curtis: "Pentru că de Crăciun spui adevărul".

"Mă întreb dacă afişul a fost considerat de consilierii Partidului Conservator că nu va arăta bine în mâinile lui Boris Johnson", a replicat acesta.

Grant și liberal-democraţii înșiși au făcut apel la așa-numitul vot tactic pentru a împiedica majoritatea necesară conservatorilor și poate chiar victoria actualului prim-ministru. Aceasta a fost și strategia mișcărilor de tineret, care se află în spatele unui univers de trei milioane de alegători care merg la urne pentru prima dată în acest an. Teoretic, ei pot decide, chiar, aceste alegeri, a treia serie în patru ani, într-un context politic tumultuos, în care Brexit-ul a luat ostatică agenda țării de la referendumul din iunie 2016. La momentul respectiv, sute de mii de tineri ar fi renunţat să voteze. Mulți pentru că nu au încredere în clasa politică.

Se spune că au prezentat tot felul de scuze și nu s-au dus să voteze la referendum, care, în absența lor, a înclinat pentru Brexit. Tocmai din acest motiv, cei care încă mai luptă pentru rămânerea Regatului Unit în UE - o ipoteză care nu este exclusă - se duc după ei. Pentru unul dintre liderii campaniei For Our Future's Sake (FFS, de dragul viitorului nostru în traducere liberă), Philip Crocker, acești alegători pentru prima dată, oameni care intră acum pe piața muncii, au puterea de a schimba cursul acestor alegeri. ”În 2017, conservatorii au câștigat cu o majoritate de 758.766 de voturi", a spus el.

Potrivit Societății de Reformă Electorală, de la convocarea alegerilor de mâine, s-au înregistrat 3,2 milioane de titluri de alegători, cu 38% mai multe decât cele 2,3 milioane identificate cu puțin timp înainte de alegerile din 2017, când s-a vorbit despre un cutremur de tineri.

"Lucram în iunie 2016. Nu am putut merge la vot. Aș fi putut, dar am crezut că nu va însemna mare lucru. Sunt împotriva Brexit-ului și vreau să mă exprim acum", a spus Daisy Stuart, 22 de ani, studentă la Universitatea Coventry, care, însă, a refuzat să spună cum va vota.

Datele de la Institutul de Cercetare YouGov arată, pe baza informațiilor electorale din 2017, că laburiştii au înregistrat preferința alegătorilor care votau pentru prima dată, cu o diferență de 47 de puncte procentuale față de conservatori, care erau preferaţi de 50% din populația de peste 70 de ani.

Aproximativ două treimi din noii alegători apţi au vârsta sub 34 de ani. Statisticile arată că populația mai tânără tinde să voteze partidele laburist, liberal-democrat și verzii, citează Rador.