Mai mulți protestatari au luat cu asalt un muzeu din Ciudad de Mexico din cauza unui tablou care îl înfățișează pe eroul revoluționar Emiliano Zapata într-o poziție provocatoare, gol, cu un sombrero roz pe cap și încălțat cu pantofi cu toc, pe un cal, relatează BBC și The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii au cerut înlăturarea tabloului de pe perete și chiar arderea lui. Au strigat ”Ardeți-l, Ardeți-l”.

Nepotul lui Zapata, Jorge Zapata Gonzales, vrea de asemenea să fie scos din galerie. ”Nu vom permite așa ceva”, a spus el pentru Associated Press.

”Nu este libertate de expresie, este depravare! Este degradant. Nu pot expune istoria noastră astfel”, a spus Antonio Medrano, purtător de cuvânt al protestatarilor. ”Nu pot permite o astfel de batjocură”, a adăugat el.

Micul tablou realizat de Fabian Chairez îl arată pe Zapata gol, călărind un cal alb.

Fotografiile cu tabloul apărute în presă au stârnit revoltă în Mexic, unde Zapata își menține o reputație de erou de la revoluția din 1910, când a cerut ”reformă, libertate, justiție și lege”.

Povești apocrife privind idile homosexuale ce îl implică pe Zapata au fost publicate în anii recenți, dar istoricii spun că sunt puține dovezi care susțin poveștile.