Deputații israelieni și-au dat acordul preliminar miercuri pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea de noi alegeri în martie, al treilea scrutin în mai puțin de un an, care se anunță ca un nou duel între premierul Benjamin Netanyahu și rivalul său Benny Gantz, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Deputații israelieni au timp teoretic până miercuri la ora 23,59 (21,59 GMT) pentru a ajunge la o majoritate de 61 de aleși din totalul de 120, după alegerile din aprilie și apoi din septembrie.

Miercuri dimineață, o comisie parlamentară a propus grăbirea lucrurilor și reunirea deputaților pentru a vota direct dizolvarea Knessetului, pentru a convoca noi alegeri în 2 martie anul viitor.

Deputații au organizat un vot preliminar pentru dizolvarea Parlamentului, Acest proiect va face obiectul altor în cursul zilei.

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, 70 de ani, a fost pus sub acuzare în noiembrie pentru corupție și abuz de încredere în mai multe dosare.

Netanyahu dorea să conducă primul un eventual guvern de coaliție, în speranța de a obține imunitate judiciară. ceea ce Gantz a refuzat, apreciind că rivalul său ar trebui mai întâi să-și rezolve problemele cu justiția înainte de a prelua din nou postul de prim ministru.

Între cei doi rivali se află naționalistul Avigdor Lieberman, liderul formațiunii Israel Beitenu, singurul încă nealiniat și al cărui sprijin pentr Netanyahu sau Gantz ar putea conduce la o majoritate și la evitarea alegerilor.

Confruntat cu o contestare în propria tabără, condusă de deputatul Gideon Saar, Benjamin Netanyahu a deschis calea către alegeri primare pentru desemnarea liderului Likud, asigurând însă că va câștiga un astfel de scrutin intern.