Cafeneaua New York din Budapesta este localul unde dacă intri, te vei întreba dacă nu ai intrat cumva în Capela Sixtină. Construită într-un stil renascentist italian, cafeneaua este una dintre cele mai vechi din oraș, înființată acum 125 de ani, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Locul arată mai mult ca un palat decât ca o cofetărie, cu candelabre legate de tavanul plin de fresce spectaculoase. În zilele bune, cofetăria atrage aproximativ 2 mii de clienți. Coada se întinde pe unul din cele mai mari bulevarde ale Budapestei, plin de turiști la orice oră din zi. Unii oameni vin doar ca să facă poze, foarte mulți clienți fiind cu ochii ațintiți asupra tavanului, nu asupra prăjiturilor sau băuturilor comandate. Meniul conține 16 deserturi tradiționale ungurești, deși mulți clienți nu vin pentru meniul ofertant.

Povestea cafenelei este una demnă de o locație atât de specială. Povestea începe la sfârșitul secolului al 19-lea, atunci când Compania de Asigurări din New York și-a deschis o sucursală în Budapesta și au decis să deschidă o cafenea aici. Formarea Imperiului Austro-Ungar și influențele din partea Vienei au dus la o dezvoltare masivă a industriei cafelei. Andrea Jokuti, critic culinar, declară că această cafenea nu era doar un loc pentru cei bogați. Poeții săraci obișnuiau să vină în cafenea, în speranța că una dintre creațiile acestora va impresiona un om afluent care îi va răsplăti cu o masă caldă. Ce a urmat a fost nașterea unui nou curent literar în Ungaria, "Nyugat." Practic, aici a fost marcat începutul literaturii moderne maghiare.

Toată clădirea, în cadrul căreia fusese deschisă cafeneaua, a fost preluată de Boscolo Group în 2001, intrând într-un amplu proces de renovare. Cafeneaua a fost redeschisă împreună cu un hotel la fel de luxos. Deși clientela s-a schimbat, cafeneaua are minim 1.300 de clienți pe zi. Datorită faptului că vechile planuri au fost găsite în clădire, cafeneaua arată identic cu cea de acum 125 de ani, cu mici adăugiri, ca de exemplu o frescă imensă cu Statuia Libertății din New York.