Noul prim-ministru al Finlandei, social-democrata Sanna Marin, și-a preluat oficial funcția marți, devenind, la 34 de ani, cea mai tânără șefă de guvern în exercițiu din lume. Ea ajunge totodată în fruntea unei coaliţii de guvernare formată din cinci partide, toate conduse de femei, patru dintre acestea mai tinere de 35 de ani, scriu AFP și Reuters.

Sanna MarinFoto: Flickr/ FinnishGovernment

După ce a obținut votul de încredere al Parlamentului unicameral de la Helsinki, cu 99 de voturi "pentru" la 70 "împotrivă", Sanna Marin și cabinetul său de centru-stânga s-au întâlnit cu președintele țării Sauli Niinisto, care a numit oficial în funcție noul guvern.

Fost ministru al Transporturilor, cu valori liberale, Sanna Marin îi succede în funcția de premier social-democratului Antti Rinne, care a demisionat săptămâna trecută după ce a pierdut încrederea Partidului de Centru, formațiune din cadrul coaliției aflate la putere, din cauza modului în care a gestionat o grevă a serviciului poştal naţional.

Numirea Sannei Marin în fruntea guvernului nu ar trebui însă să schimbe linia politică dusă până acum de formațiunea sa, notează AFP.

„Vreau să construiesc o societate în care fiecare copil să poată deveni orice își dorește și în care fiecare ființă umană să poată trăi și îmbătrâni cu demnitate”, a scris Sanna Marin într-un mesaj postat pe Twitter.

Femeile, la putere în Finlanda

Tot prin Twitter, noua șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis marți un mesaj de felicitare: „Îmi face mare plăcere să o felicit pe Sanna Marin, noul prim-ministru finlandez. Finlanda a dus cu adevărat problemele de gen la următorul nivel: toate partidele din coaliție sunt acum conduse de femei! Aștept cu nerăbdare să lucrez cu guvernul finlandez”.

Doisprezece miniștri din noul cabinet sunt femei și doar șapte sunt bărbați. Președinta Partidului de Centru, Katri Kulmuni, în vârstă de 32 de ani, va deține portofoliul Finanțelor; lidera Partidului Verzilor, Maria Ohisalo, în vârstă de 34 de ani, va continua ca ministru de Interne, iar lidera Alianței de Stânga, Li Andersson, în vârstă de 32 de ani, va rămâne ministru al Educației.

Din coaliție mai face parte și Partidul Popular Suedez din Finlanda, a cărui președintă, Anna-Maja Henriksson, în vârstă de 55 de ani, va rămâne în continuare ministrul Justiției, ea fiind și singura lideră de partid din coaliție care a terminat școala înainte de secolul XXI.

Noul cabinet își preia însă mandatul în contextul unui val de greve și conflicte de muncă ce au dus la oprirea activității timp de trei zile în unele din cele mai mari companii din Finlanda.

Și în pofida demonstrațiilor exterioare de armonie, se mențin însă divizările între principalii parteneri din coaliție, Social-democrații lui Marin și Partidul de Centru.

Sanna Marin se va lupta să-şi apere viziunile de stânga în faţa Partidului de Centru, care vrea măsuri de stimulare a economiei pentru acoperirea costurilor generosului stat social finlandez.

De altfel, Sanna Marin a declarat că restabilirea încrederii între partenerii de coaliție este una din primele sale sarcini. „Necesită o discuție, una directă”, a spus ea.

Copilul unui cuplu de lesbiene

Sanna Mirella Marin s-a născut pe 16 noiembrie 1986, la Helsinki, și este copilul unui cuplu de părinți de același sex, fiind crescută de o mamă singură care se afla într-o relație cu altă femeie.

În 2015, Sanna Marin povestea pentru o revistă finlandeză că în copilărie s-a simțit „invizibilă”, pentru că nu putea vorbi deschis despre familia sa neconvențională. Dar spune că mama sa a susținut-o mereu și i-a dat încredere că poate să realizeze orice își propune.

Ea a mai afirmat că nu cunoaște familia tatălui său biologic.

Sanna Marin a explicat că originile sale modeste au contribuit la definirea angajamentului său politic. „Provin dintr-o familie săracă și n-aș fi putut niciodată să mă ridic și să avansez fără statul-social și fără sistemul de educație solid pe care îl avem în Finlanda”, a explicat ea.

Reușește astfel să urmeze cursurile Universității din Tampere, fiind prima persoană din familia sa care absolvă o facultate.

Marin se alătură, în 2006, organizației de tineret a Partidului Social Democrat din Finlanda. Devine însă activă în politică în 2012, an în care candidează și este aleasă în Consiliul Municipal al orașului Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost din nou realeasă.

În 2014 a devenit vicepreședinte al Partidului Social Democrat, iar un an mai târziu a fost votată deputat în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa. A fost realeasă pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din primăvara acestui an, iar în iunie a fost numită ministru al Transporturilor și Comunicațiilor.

Sanna Marin este căsătorită cu partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen, și este mama unei fetițe de circa 2 ani, pe nume Emma Amalia Marin.