Franța dorește să propună în șase luni soluții pentru ocolirea anumitor sancțiuni americane care îngrădesc investițiile franceze în Rusia, pentru a concretiza apropierea economică susținută de președintele Emmanuel Macron, scrie AFP.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

În vizită la Moscova, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a condamnat sancțiunile extrateritoriale americane, care împiedică printre altele băncile franceze care au afaceri în Statele Unite să finanțeze proiecte în Rusia sau proiecte franco-ruse.

"Ne acordăm șase luni pentru a găsi soluții acceptabile", "soluții inovatoare" și respectând dreptul internațional, a declarat Le Maire, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Maxim Oreșkin.

Acesta a promis că avansurile în acest dosar vor fi discutate cu ministrul rus în cadrul Forumului economic de la Davos, în ianuarie, și că va reveni în Rusia în următoarele șase luni.

"Trebuie să ancorăm Rusia în Europa și Franța este țara din Europa care să permită asta", a adăugat Le Maire.

"Președintele Macron a făcut alegerea strategică a Rusiei, vrem ca acest lucru să fie tradus în plan economic", a adăugat el, regretând că pentru moment "ne împiedicăm la fiecare proiect ambițios la chestiunea finanțării" din cauza sancțiunilor americane.

Fără a preciza natura "soluțiilor" evocate, ministrul a exclus folosirea unui mecanism de troc precum Instex, conceput de europeni pentru a ocoli sancțiunile americane impuse Iranului prin evitarea dolarului. Acest mecanism nu a dat niciun rezultat.

Franța este cel mai mare angajator străin din Rusia. Printre marile proiecte se numără cele ale grupului Total, cu imensele uzine de gaz natural lichefiat în Arctica, unde chestiunea finanțării prin intermediul băncilor franceze este de anvergură.