"Ei", un termen comun, dar din ce în ce mai puternic și foarte folosit, referitor la persoanele care nu se identifică nici cu sexul masculin, nici cu cel feminin, a fost declarat cuvântul anului de Merriam-Webster, cel mai credibil dicționar american, potrivit Business Insider, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Experții de la Merriam-Webster au declarat pronumele personal "ei" cuvântul anului, pe baza creșterii cu 313 la sută a căutărilor pe site din 2019, comparativ cu 2018.

"Ei/ Ele (they)" este recunoscut drept pronume singular non-binar, după ce utilizarea lui a devenit populară în rândul celor care nu se identifică nici cu persoanele de sex feminin, nici cu cele de sex masculin. Cu toate acestea, adaptarea pronumelui "ei/ ele (they)" a generat criticile celor care susțin că este "incorectă din punct de vedere gramatical".

"Trebuie să spun că este surprinzător pentru mine", a declarat Peter Sokolowski, lexicograf și redactor Merriam-Webster, înaintea anunțului făcut marți.

"Este un cuvânt pe care îl știm și îl iubim cu toții. Atâția oameni foloseau dintotdeauna acest cuvânt", a adăugat el.

Sokolowski și echipa sa monitorizează vârfurile în căutări, iar "ei/ ele" a început să crească la începutul lunii ianuarie a anului trecut, odată cu apariția modelului Oslo Grace pe marile podiumuri de modă. Pronumele "they" a ajuns să fie discutat și la Hollywood, după ce cântărețul britanic Sam Smith a anunțat că se declară oficial non-binar, explicând că nu se simte "nici bărbat, nici femeie, ci undeva între".

Lexicografi și lingviști sprijină inițiativa de a utiliza pronumele "they" la singular. American Dialect Society a ales pronumele "it" drept cuvântul anului 2015.