„Serbia va continua campania pentru retragerea recunoaşterii independenţei Kosovo, deoarece multe state şi-au dat seama că decizia de recunoaştere a fost prematură”, a declarat şeful diplomaţiei sârbe, Ivica Dačić, potrivit Tanjug, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aceste state au probleme similare cu Serbia în ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială şi susţin o soluţie de compromis, dar între timp retrag sau suspendă decizia anterioară de recunoaştere a Kosovo”, a afirmat Dačić, adăugând că aceste state se confruntă cu mari presiuni.

Diplomatul sârb a amintit că până în prezent 17 state au retras sau au suspendat hotărârea de recunoaştere a Kosovo.

„Eu sunt mulţumit că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a dat instrucţiuni pentru a se acţiona în direcţia retragerii recunoaşterii Kosovo, deoarece este vorba de interese naţionale şi de stat”, a subliniat Dačić.

„Pentru ca o hotărâre să fie votată la ONU este nevoie de 97 de voturi pentru. Serbia trebuie să se asigure că aşa-numitul stat Kosovo nu va fi primit în ONU. Rusia este garanţia noastră că această temă nu va fi pe ordinea de zi a Adunării Generale ONU. Veto-ul Rusiei este esenţial şi în Consiliul de Securitate ONU, dar pentru orice eventualitate, Serbia trebuie să acţioneze astfel încât numărul statelor care au recunoscut Kosovo să scadă sub 97”, a explicat acesta, adăugând că momentan 95 de state nu recunosc Kosovo, 93 îl recunosc, în timp ce cinci state nu şi-au clarificat poziţia şi nu se ştie dacă vor vota pentru sau împotriva primirii Kosovo în ONU.