Mexicul vrea să aducă amendamente noului acord de liber-schimb cu Statele Unite şi Canada privind oţelul şi aluminiul, a afirmat duminică ministrul afacerilor externe, Marcelo Ebrard, potrivit La Libre Belgique, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: White House

Dispoziţia privind oţelul ar pune Mexicul „într-o situaţie foarte dezavantajoasă”, a afirmat Marcelo Ebrard, în timpul unei întâlniri cu senatorii. Termenii acordului AEUMC, noua titulatură a tratatului de liber-schimb semnat în noiembrie 2018 de Mexic, Statele Unite şi Canada, impun Mexicului să se aprovizioneze cu oţel, necesar industriei sale auto, în proporţie de 70% din America de Nord. Or, Mexicul se aprovizionează şi din Brazilia, Japonia şi Germania.

Mexicul va cere la următoarea întâlnire de negocieri pentru noul tratat ca aplicarea măsurii să nu fie imediată, ci amânată cu „peste cinci ani” după intrarea lui în vigoare, a subliniat dl Ebrard. Mai mult, ţara nu va accepta „nicio dispoziţie” privind aluminiul, deoarece nu are resursele suficiente pentru a-l produce, a mai afirmat ministrul.

Mexicul este unul din cei mai mari exportatori de vehicule din lume datorită prezenţei pe teritoriul său a numeroase mari nume din domeniu, printre care General Motors, Nissan, Fiat-Chrysler şi Volkswagen, care construiesc uzine în ţară.

Afirmaţiile dlui Ebrard vin la câteva zile după ce preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a spus că nu va accepta o supervizare americană privind instituirea de reforme pe piaţa muncii în cadrul noului acord.

Mexicul este singura dintre cele trei ţări care a ratificat deocamdată acordul negociat la iniţiativa preşedintelui american, Donald Trump, care considera vechiul tratat ALENA un „dezastru” pentru Statele Unite.

Pentru a se conforma noului tratat, Mexicul şi-a revăzut în creştere salariul minim şi a instituit reforme pe piaţa muncii, cu obiectivul de a da mai multă putere sindicatelor şi un drept de participare mai mare la gestionarea lor de către salariaţi.

În Statele Unite, procesul de ratificare a acordului vine în plină potenţială acţiune de destituire a lui Donald Trump care agită Congresul de mai multe săptămâni. Canada, la rândul ei, este angajată în ratificarea acordului în tandem cu Statele Unite.