O insulă din rocă vulcanică având o suprafață de puțin peste 3 kilometri pătrați de la marginea Mării Chinei de Est ar putea fi folosită în viitor de către marina Statelor Unite drept portavion ce nu poate fi scufundat în eventualitatea unui război în Asia, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul Japoniei a anunțat săptămâna aceasta că va cumpăra insula Mageshima, aflată la 34 de kilometri în sudul insulei Kyushu, principala insulă niponă. Insula nelocuită, deținută în mare parte de o companie de dezvoltare din Tokyo, găzduiește în prezent două piste nepavate care au fost abandonate în cursul unui proiect de dezvoltare anterior.

Executivul nipon a afirmat că pistele vor fi pavate și folosite de către marina Statelor Unite și infanteriștii marini americani pentru a simula aterizări de pe portavioane, deși nu au anunțat și un orizont de timp în care acest lucru s-ar putea întâmpla, întrucât înțelegerea nu a fost finalizată încă.

Dar odată terminate lucrările și construite facilitățile adecvate, insula ar putea deveni o bază permanentă pentru forțele de apărare japoneze, în contextul în care regimul de la Tokyo încearcă să își întărească poziția militară de-a lungul coastei Mării Chinei de Est.

„Achiziția insulei Mageshima este extrem de importantă și servește consolidării capacității de descurajare a alianței dintre Japonia și Statele Unite, simultan cu întărirea capabilităților defensive ale Japoniei”, a afirmat Yoshihide Suga, Secretarul-Șef al cabinetului nipon.