Şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn, le-a cerut luni omologilor săi din Uniunea Europeană, o dezbatere privind recunoaşterea Palestinei, pentru a ajuta, după părerea lui, la salvarea soluţiei cu două state, pusă în pericol de coloniile israeliene, relatează Le Vif, citat de Rador.

Jean AsselbornFoto: Flickr

„Asistăm, zi după zi, la dărâmarea soluţiei cu două state, bucată cu bucată. Viabilitatea acestei soluţii este erodată de activităţile de populare, demolări, confiscări şi deplasări forţate, care sunt toate ilegale în virtutea dreptului internaţional, în special a celei de-a patra Convenţii de la Geneva”, a afirmat acesta într-o scrisoare adresată şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, de care a luat cunoştinţă AFP.

„Un mod de a ajuta la salvarea acestei soluţii ar fi să se creeze o situaţie mai echitabilă pentru cele două părţi. În această privinţă, cred că e vremea să începem o dezbatere în cadrul Uniunii Europene asupra oportunităţii unei recunoaşteri a statului Palestina de către toate statele membre”, a preconizat diplomatul luxemburghez.

Jean Asselborn a dat luni câte o copie a acestei scrisori fiecăruia dintre omologii săi din UE în timpul unei reuniuni la Bruxelles şi i-a cerut lui Josep Borrell să organizeze această dezbatere „în cadrul unei viitoare sesiuni a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene”.

„Recunoaşterea Palestinei ca stat nu ar fi nicio favoare, niciun cec în alb, ci o simplă recunoaştere a dreptului poporului palestinian la propriul stat”, afirmă acesta.

„Nu ar fi în niciun caz îndreptată împotriva Israelului. De fapt, dacă vrem să contribuim la rezolvarea conflictului dintre Israel şi Palestina, nu trebuie să pierdem niciodată din vedere condiţiile de securitate a Israelului, ca şi dreptatea şi demnitatea poporului palestinian”, a mai susținut diplomatul din Luxemburg.