Ambasadorul Turciei la Stockholm, Hakkı Emre Yunt, a anunţat că nu va participa la ceremonia de decernare a premiilor Nobel din cauza scriitorului austriac Peter Handke, care a negat genocidul din Bosnia şi Herțegovina şi şi-a exprimat cu fiecare ocazie admiraţia pentru fostul lider sârb Slobodan Milosevic, relatează Hurriyet, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scriitorul austriac Peter Handke, laureat al premiului Nobel pentru literatură şi care urmează să primească distincţia pe 10 decembrie de la regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, este contestat de ambasadorul Turciei la Stockholm, Hakkı Emre Yunt.

Diplomatul turc a declarat că a primit invitaţie la ceremonia de decernare a premiilor dar nu va lua parte la aceasta. Şi ambasadorul Albaniei la Stockholm a anunţat că va boicota ceremonia din 10 decembrie şi nu va participa la aceasta, în semn de sprijin pentru familiile şi apropiaţii victimelor din Bosnia.

Şi postul suedez de televiziune SVT a anunţat că Turcia a protestat faţă de acordarea premiului Nobel pentru literatură scriitorului Peter Handke şi a publicat textul de protest publicat în engleză pe contul de Twitter al Ministerului Apărării Naţionale din Turcia.

Handke, admirator al fostului lider sârb Slobodan Milosevic, mort în timpul procesului în care era judecat la Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război şi genocid, a scris într-un articol publicat în timpul războiului din Kosovo că „Dacă îi susţineţi pe sârbi, ridicaţi-vă”.

Afirmând că „bosniacii musulmani din Serbia s-au ucis între ei şi au dat vina pe sârbi”, Handke a susţinut că nu crede în genocidul comis de sârbi la Srebrenica.

Acesta l-a vizitat în închisoare pe Milosevic şi a încercat să depună mărturie la proces în favoarea acestuia. Handke a participat la înmormântarea lui Milosevic în 2006, ocazie cu care a spus că „Sunt aici pentru Iugoslavia, pentru Serbia şi pentru Slobodan Milosevic”.