Consiliul de Securitate ONU se va reuni miercuri, la solicitarea Statelor Unite, cu privire la lansările de rachete din Coreea de Nord, după ce imagini din satelit au sugerat că Phenianul a testat un nou motor de rachetă, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Test cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

Această mișcare vine pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari și a blocării discuțiilor între Statele Unite și Coreea de Nord, iar Washingtonul speră să determine Phenianul să renunțe la programele sale nucleare și de rachete. Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, i-a acordat președintelui Donald Trump până la sfârșitul anului să îi confere o serie de concesii.

Unii diplomați și analiști sunt îngrijorați de faptul că Phenianul ar putea relua anul viitor testele de rachete nucleare cu rază lungă de acţiune pe care le-a suspendat în 2017. Trump și Kim s-au întâlnit de trei ori în această perioadă, dar nu s-au înregistrat progrese pentru a se ajunge la un acord.

Cel puțin opt țări din cele 15 membre ale Consiliului de Securitate ONU au făcut eforturi pentru ca marţi să aibă loc o reuniune privind abuzurile faţă de drepturile omului în Coreea de Nord, determinând Phenianul să avertizeze că va considera o astfel de mișcare o „provocare serioasă” și că „va răspunde în forţă“.

Dar Statele Unite, care prezidează Consiliul de Securitate în decembrie, au decis să convoace miercuri o ședință care se va concentra pe amenințarea escaladării din Coreea de Nord, au anunţat mai mulţi diplomați.