Saad al-Hariri, premierul demisionar al Libanului, ar putea fi desemnat să formeze noul Guvern, după ce omul de afaceri Samir Khatib și-a retras candidatura la funcția de șef al Executivului de la Beirut, în contextul în care țara se confruntă cu o criză economică acută, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma retragerii lui Khatib, președintele libanez Michel Aoun a amânat până pe 16 decembrie consultările cu parlamentarii. Amânarea a fost solicitată de majoritatea partidelor parlamentare, a menționat Președinția, potrivit The Jerusalem Post.

Hariri a demisionat pe data de 29 octombrie, în urma protestelor masive cauzate de degradarea situaţiei economice şi sociale din Liban.

Discuțiile pentru formarea unui nou Cabinet au fost marcate de disensiunile dintre Hariri, care este susținut de Occident și statele arabe din Golf, și adversarii săi, inclusiv Hezbollah, o grupare șiită susținută de Iran.

Luna trecută, Hariri și-a retras oficial candidatura la funcția de premier.

Un consens asupra numirii lui Khatib a părut să se formeze săptămâna trecută în rândul principalelor partide, dar acesta nu a reușit să câștige suficient sprijin din partea comunității musulmane sunnite.

"Am aflat ... că, în urma întâlnirilor, consultărilor și contactelor cu fiii sectei islamice (sunnite), s-a ajuns la un acord privind numirea lui Saad al-Hariri pentru a forma următorul guvern", a spus Khatib.

Ulterior, Khatib a mers să se întâlnească cu Hariri la reședința sa din Beirut, unde și-a anunțat retragerea candidaturii sale.

Până în acest moment nu a existat nicio declarație din partea lui Hariri după retragerea lui Khatib.

Hariri a afirmat recent că este dispus să revină ca prim-ministru doar dacă ar putea conduce un guvern de miniștri specializați, fiind de părere că doar un astfel de executiv va mulțumi protestatarii și va gestiona criza economică.

Dar această idee a fost respinsă de grupuri precum Hezbollah și aliatul organizației, președintele Aoun. Aceștia spun că guvernul trebuie să includă politicieni.

Proteste masive au loc în Liban începând din 17 octombrie, în contextul degradării situaţiei economice şi sociale, conform cotidianului Le Figaro.

Protestatarii acuză clasa politică de corupţie şi incompetenţă. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fost disponibilizate, iar în ultimele zile au fost semnalate multe cazuri de sinucidere.

Aproximativ o treime dintre cetăţenii Libanului trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei, iar rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 30%, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Mondială.

În contextul crizei economice şi situaţiei sociale precare, premierul demisionar Saad Hariri a cerut asistenţă financiară din partea ţărilor arabe şi occidentale.