​Aproximativ 5.000 de ucraineni au manifestat în stradă, duminică, făcând un apel la preşedintele Volodimir Zelenski să nu cedeze presiunii Moscovei, cu o zi înainte de prima întâlnire a acestuia cu Vladimir Putin, la un summit despre conflictul ucrainean, la Paris, scrie Agerpres, citând AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Manifestanţii, care au răspuns la apelul venit în special de la partidul fostului preşedinte Petro Peroşenko, s-au reunit în centrul capitalei pentru această adunare denumită "Linii roşii pentru Zelenski".

Militanţi ai partidului de extremă-dreapta Svoboda au fost de asemenea prezenţi, numeroşi participanţi afişând pancarte pe care era scris "Nu capitulării" şi "Gazul rusesc, funia din jurul gâtului".

"Mi-e teamă de rezultatele (summitului). Nu aştept nimic bun de la preşedintele nostru deoarece este o persoană slabă (...) Mi-e teamă că vinde interesele statului", a declarat pentru AFP Anna Gniliţka, o femeie de 47 de ani venită din regiunea Zaporojie (sud-est).

"În schimbul gazului ieftin pe care Rusia îl poate oferi, Zelenski poate face concesii în privinţa chestiunii Donbassului şi a statutului său", a spus la rândul său Oleksandr Zubcenko, un pensionar de 61 de ani.

Noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, care şi-a obţinut în urmă cu un an independenţa de sub tutela religioasă a Moscovei, a anunţat că duminică va ţine o zi de rugăciuni "pentru o pace justă şi pentru victoria poporului nostru şi a statului nostru".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în fața unui test major, cu o miză foarte mare - summitul cu Vladimir Putin care va avea loc luni la Palatul Élysée. Este prima confruntare care are loc între cei doi, de la alegerea lui Zelenski, iar ucrainenii se tem că liderul de la Kremlin l-ar putea păcăli pe mai puțin experimentatul Zelenski și l-ar putea determina să facă unele concesii excesive în dosarul conflictului din estul Ucrainei.

Cei doi se vor întâlni la Paris, la summitul mediat de Franța și Germania, cu scopul de a negocia sfârșitul războiului din sud-estul Ucrainei, care durează de cinci ani, după anexarea Crimeii de către Rusia lui Putin. Conflictul s-a soldat până acum cu moartea a peste 13.000 de oameni și a dus la dislocarea a milioane de locuitori ai zonei, scrie Guardian. Ultima întâlnire între șefii de stat ai celor două țări a avut loc în 2016, pe vremea aceea Ucraina fiind condusă de Petro Poroshenko.

Occidentul şi Ucraina acuză Moscova că îi finanţează şi îi înarmează pe rebeli, lucru negat de Rusia.