Statele din Europa Centrală care nu respectă statul de drept vor rămâne în urmă în cursa pentru atragerea de investitori străini, riscând afectarea creşterii economice, avertizează economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Beata Javorcik, care nominalizează Ungaria și Polonia, potrivit Reuters.

BERD - Banca Europeana pentru Reconstructie si DezvoltareFoto: Facebook/ EBRD

Chiar dacă până acum economiile cu ritmuri puternice de creştere ale Poloniei şi Ungariei au ignorat îngrijorările potrivit cărora procedurile legale începute de Uniunea Europeană cu privire la reforma sistemului juridic vor afecta creşterea economică, Beata Javorcik avertizează că în viitor lucrurile ar putea fi mult mai dificile.

"Percepţiile negative cu privire la modul în care funcţionează justiţia se vor traduce printr-o atractivitate mai mică a ţării. Într-un context global în care competiţia pentru investiţiile străine directe se intensifică, orice trimite un mesaj negativ va afecta atractivitatea ţării ca destinaţie pentru fluxurile de investiţii străine directe", a spus Javorcik într-un interviu pentru Reuters.

În ultimii ani mari companii străine precum BMW şi JPMorgan Chase au făcut investiţii majore în Polonia şi în Ungaria, însă modificarea mediului global ar putea ridica unele provocări, avertizează reprezentantul BERD.

"Tendinţa de scădere a fluxurilor globale de investiţii străine directe ar putea continua din cauza incertitudinii cu privire la războaiele comerciale, pentru că automatizarea va juca un rol mai mare ceea ce înseamnă că salariile vor fi un factor mai puţin important, dar şi pentru că câştigurile rapide rezultate de pe urma înfiinţării unor lanţuri globale de creare de valoare adăugată au fost deja epuizate", afirmă Beata Javorcik.

Cu un avans al Produsului Intern Brut de peste 5% în 2018, Polonia şi Ungaria se numără printre economiile europene cu cel mai puternic ritm de creştere, graţie majorării salariilor şi a unei pieţe a muncii dinamice care stimulează consumul intern. Cu toate acestea, BERD prognozează că în 2020 ritmul de creştere va încetini la 3,1% în cazul Ungariei şi la 3,5% în cazul Poloniei, pe măsură ce economia mondială pierde din elan.

Și România s-a aflat în situația în care a primit numeroase avertismente din partea instituțiilor europene privind respectarea statului de drept, fiind la un pas de declanșare a Articolului 7 din cauza controversatelor modificări la legile justiției și la Codurile penale. Această procedură, care implică suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, inclusiv dreptul de vot în Consiliul UE, a fost activată însă în cazul Ungariei și al Poloniei. BERD este principalul investitor instituţional din România, cu investiţii de peste 8,3 miliarde de euro în diferite sectoare ale economiei româneşti.