Există un plan pentru ca Serbia și Rusia să producă arme împreună, precum și sisteme de luptă mai complexe, a declarat pentru „Sputnik” ambasadorul Serbiei în Rusia, Miroslav Lazanski, citat de b92, menționează Rador.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Diplomatul sârb a făcut aceste afirmaţii după întâlnirea de la Soci dintre preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și preşedintele rus, Vladimir Putin. Lazanski a menţionat că planul există, dar că președintele rus nu a dezvăluit în mod special despre ce este vorba.

„Președintele Putin nu a precizat nimic, dar probabil am putea face transportatoare blindate, vehicule de luptă pentru infanterie. Am putea colabora la realizarea unui vehicul complet sau anumite agregate, părți ale acestor vehicule. Ar putea exista loc pentru complementaritate. Cred că este vorba şi despre camioane grele care ar fi folosite în același timp şi de militari și de civili. Acesta este un lucru care a fost menționat de președintele Putin. Noi importăm camioane 'Kamaz' din Rusia ca vehicule care transportă obuziere autopropulsate Nora B-52”, a spus Lazanski pentru publicaţia „Sputnik”.

Ambasadorul a mai adăugat că există un plan pentru producerea în comun a unor sisteme de luptă mai complexe.

„Președintele Putin a subliniat că nu numai Rusia exportă arme în Serbia, ci și că Rusia importă muniție de artilerie de calibrul 155 mm din Serbia, pentru că avea în calibrul ei un standard de calibru de 152. Acela era calibrul armatei sovietice şi al Pactului de la Varșovia. Deci, rușii nu făceau 155, iar noi îl facem, și acum, probabil, au nevoie de acel calibru și îl cumpără din Serbia”, a conchis, printre altele, Lazanski.