În J-Village din Fukushima, punctul de plecare al ştafetei flăcării Olimpice din 2020, au fost înregistrate radiaţii care depăşesc nivelul de siguranţă, relateză La Reppublica, citată de Rador.

FukushimaFoto: Flickr

În unele locuri, la un metru de suprafața solului, organizația de mediu Greenpeace a detectat o radiație de 1,7 mSv (microSievert) pe oră, cu mult peste nivelul de siguranță național de 0,23 și cel obișnuit din Tokyo, de aproximativ 0,04 mS.

Comunicând rezultatele verificărilor, Greenpeace a cerut autorităților să efectueze noi monitorizări în apropierea uzinei Daiichi, lovită de dezastrul nuclear din 2011.

Ministerul Mediului japonez a asigurat că „în general zona este în siguranță” și că este permanent în contact cu autoritățile locale pentru a „sonda regiunea” înainte de deschiderea Olimpiadei, programată pentru data de 24 iulie.

Greenpeace a subliniat urgența unor noi monitorizări la fața locului, precum și necesitatea de a efectua operațiuni de remediere. Cu toate acestea, datele alarmante lansate de organizația de mediu sunt contestate de autoritățile locale, care la rândul lor oferă rezultate foarte diferite și liniștitoare.

Site-ul J-Village, instalația sportivă Fukushima, raporta ieri un nivel de radiații de 0,111 mSv pe oră și de 0,085 pe unul dintre câmpurile sale. Aceeași companie care a operat la centrala de la Fukushima, compania de energie electrică din Tokyo, a răspuns că a curățat locul în urmă cu doar 48 de ore, la recomandarea Ministerului Mediului.

Guvernul japonez vrea să facă din Jocurile Olimpice din 2020 o vitrină pentru a demonstra lumii că Fukushima s-a recuperat din accidentul nuclear provocat de tsunami-ul din 2011. Cu această intenţie, J-Village, complexul sportiv situat la circa 10 km de centrala afectată, a fost ales ca punct de plecare al călătoriei torței olimpice japoneze din luna martie.

Construit cu ani în urmă pentru a fi folosit de sportivi în timpul antranamentelor, J-Village a fost mult timp baza logistică a specialiştilor angajați în controlarea și demontarea reactoarelor nucleare din Daiichi. După un lung proces de recuperare, centrul sportiv a redevenit complet operațional în luna aprilie 2019, la scurt timp după anunțarea oficială a Olimpiadelor din 2020.