Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va merge vineri pentru prima dată într-o vizită la Muzeul Auschwitz-Birkenau, la 14 ani de la preluarea mandatului, iar în cursul vizitei ar urma să anunțe o donație de 60 de milioane de euro pentru instituție, informează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Auschwitz/BirkenauFoto: Wikimedia Commons/ Dnalor_01

Angela Merkel a declarat în mai multe rânduri că Germania are o mare responsabilitate pentru atrocitățile petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizitele cancelarilor germani la Auschwitz au devenit un obicei, întrucât și predecesorii lui Merkel au mers în vizită la muzeu înainte de finalul mandatelor.

Anunțul donației de 60 de milioane de euro va fi făcut de către Merkel în cadrul unei ceremonii care va marca aniversarea a zece ani de la înființarea Fundației Auschwitz-Birkenau. Jumătate din suma care va fi donată de către cancelar provine din fondurile Guvernului Federal german, iar cealaltă jumătate este donată de către autoritățile regionale.

Germania este cel mai mare donator pentru Fundația Auschwitz-Birkenau, care se ocupă de conservarea fostului lagăr, unde peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au murit în urma ocupației naziste din Polonia.

„Cele mai multe dintre clădiri nu au fost construite pentru a fi utilizate foarte multă vreme”, a declarat Piotr Cywinski, directorul muzeului.

El a adăugat că Fundația are nevoie de aproximativ cinci milioane de euro anual pentru întreținerea muzeului.