Departe de tumultul obișnuit, marile gări franceze erau goale joi iar birourile muzeele și școlile erau părăsite. Turnul Eiffel era și el închis: în fața grevei masive împotriva reformei pensiilor dorită de Emmanuel Macron, Franța trăiește o "joi neagră", scrie AFP.

Greva in ParisFoto: Captura YouTube

Zeci de mii de persoane se aflau în stradă în toate zonele Franței, pentru a protesta față de proiectul președintelui francez.

Emmanuel Macron este "calm și hotărât, atent la respectarea ordinii publice", a afirmat joi președinția franceză, care a precizat că premierul Edouard Philippe va anunța "la mijlocul săptămânii viitoare arhitectura generală a reformei".

Proiectul exact nu este cunoscut încă. La sfârșitul lui noiembrie, Macron a vorbit despre un "proiect ambițios pentru țara noastră". "Nu voi renunța", a adăugat el.

Viitorul "sistem universal" al pensiilor ar urma să înlocuiască cele 42 de regimuri care există în prezent (funcționari, privați, regimuri speciale, complementare etc). Executivul promite un sistem "mai drept", dar sindicatele se tem de "pecarizarea" pensiilor.

Mai multe sondaje recente arată că mișcarea este susținută majoritar de francezi.

"Reforma pensiilor: momentul adevărului pentru Emmanuel Macron", scria joi Le Monde.

Surse sindicale au declarat că greva în transporturile pariziene a fost prelungită până luni.

La Louvre, cel mai vizitat muzeu din lume, mai multe săli sunt închise. Pe esplanada muzeului, de obicei plină de oameni, câteva zeci de turiști își fac poze în fața piramidei.

Același calm atipic și la Gara Saint-Lazare din Paris, una dintre cele mai frecventate din Europa.

În gara de Nord care deservește mai multe destinații europene, Nicole, o femeie de 30 de ani, este îngrijorată: "sunt martor la căsătoria prietenei mele din copilărie în Koln, mâine după-masă, deci evident că nu m-am gândit să-mi anulez călătoria, dar sunt foarte îngrijorată”.

Circa 90% dintre trenurile de mare viteză și 80% dintre trenurile regionale erau anulate joi, iar 10 dintre cele 14 linii de metrou pariziene erau închise.

Iar greva, care se anunță de lungă durată, nu se limitează la transporturile publice.

Amsterdam pe Sena

Numeroase școli erau închise. Ministerul Educației recunoaște amploarea mișcării. "Nu putem nega că este o mobilizare puternică", afirmă Jean-Michel Blanquer, la France 2.

Greva a reanimat "vestele galbene", mișcarea de contestare împotriva politicii sociale a lui Macron, deja veche de un an și care pierduse din suflu. Astfel, la Rouen (nord-vest), în "rond-point des vaches", unul dintre bastioanele mișcării, între 200 și 250 de manifestanți au fost rapid împrăștiați de polițiști cu grenade lacrimogene.

La Paris, în contrast cu metrourile și trenurile, traficul cu bicicletele era mai degrabă intens. Pista de biciclete de-a lungul Senei aducea aminte de Amsterdam, cu mai multe biciclete decât mașini.