Noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că este îngrijorată de situația anchetei privind moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia din Malta, afirmând că aceasta trebuie să se desfășoare în mod independent, relatează EUObserver.com, citat de Mediafax.

Ursula von der LeyenFoto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Ursula von der Leyen a mai afirmat că se așteaptă ca premierul Joseph Muscat să demisioneze în luna ianuarie.

„Mă aștept la o investigație completă și independentă, fără ingerințe politice. Este crucial ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției”, a declarat aceasta.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan.

Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.