Peste 200 de persoane au fost arestate şi peste trei mii de persoane care transportau bani au fost identificate în cadrul unei megaoperaţiuni a Europol împotriva spălării banilor în perioada septembrie-noiembrie, în care au fost implicate 31 de ţări, inclusiv Portugalia, a anunțat miercuri Agenția Europeană de Poliție printr-un comunicat de presă, conform Diário de Notícias, citat de Rador.

​EuropolFoto: Captura video - consilium.europa.eu

Din cea de-a cincea operaţiune de acest gen, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Europene de Poliţie (Europol), a rezultat identificarea a 3.833 de „cărăuşi de bani” precum şi 386 de colectori de fonduri, dintre care 228 au fost reţinuţi.

Un „cărăuş” de bani este numele dat unui curier uman folosit pentru a induce în eroare transferurile internaţionale de bani care îşi au originea în activităţi infracţionale.

Au fost deschise 1.025 de anchete, agenţia precizând că „multe sunt încă în curs de desfăşurare, fiind evitate pierderi în valoare de 12,9 milioane de euro”.

Potrivit Europol, la detectarea a 7.520 de tranzacţii frauduloase au colaborat peste 650 de bănci, 17 asociaţii bancare şi alte instituţii financiare.

Pe lângă autorităţile poliţieneşti din 31 de ţări, la operaţiunea de combatere a spălării banilor au colaborat Eurojust (unitatea de cooperare judiciară din Uniunea Europeană) şi Federaţia Europeană a Băncilor, din care face parte Asociaţia Portugheză a Băncilor.