Un american cu origini libaneze a fost condamnat marți de către un judecător federal din New York la 40 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat în luna mai de complicitate cu organizația teroristă Hezbollah, informează AFP.

Hezbollah_guerrillasFoto: wikipedia

„Ali Kourani a fost recrutat, antrenat și trimis de către organizația islamistă Hezbollah să planifice și comită acte teroriste în zona New York-ului”, a afirmat unul din procurorii federali din Manhattan, într-o declarație pentru presă.

„După ani în care a monitorizat infrastructura esențială a orașului - clădiri federale, aeroporturi internaționale, inclusiv creșe, acesta este acum primul agent al Hezbollah condamnat pentru crime comise în Statele Unite”, a mai afirmat procurorul.

La sfârșitul procesului, Kourani, în vârstă de 35 de ani, a fost găsit vinovat de opt capete de acuzare formulate împotriva sa. Doar unul dintre ele, conspirație de a poseda arme cu scopul comiterii unor crime, este pedepsibil cu detenție pe viață.

Conform rechizitoriului, Ali Kourani, născut în Liban, a emigrat în Statele Unite în 2003 și a fost naturalizat șase ani mai târziu. Acesta a colectat informații despre operarea și măsurile de siguranță a mai multor aeroporturi, inclusiv Aeroportul Internațional John F. Kennedy.

Potrivit investigației, acesta a urmat mai multe tabere de antrenament organizate de Hezbollah în Liban și își lua ordinele direct de la agenți de legătură ai Mișcării Libaneze Șiite, susținută de Iran. Kourani a fost arestat în iunie 2017, în aceeași zi cu o altă persoană suspectată de apartenență la Hezbollah.

Creată la începutul anilor 1980, Hezbollah este desemnată drept „organizație teroristă” de către Statele Unite. De la înființarea sa acesteia i-au fost atribuite mai multe atacuri teroriste în Franța, Liban sau Bulgaria.