Eleva din Constanța care a vorbit public despre cei 10 mii de euro din fondul școlii. Seria „Cei care nu tac”, realizată de VICE împreună cu Fundația Friedrich Naumann, spune poveștile unor români care și-au asumat riscuri pentru a vorbi despre nereguli și nedreptăți în instituțiile și companiile în care lucrează. „Ne cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele”, stă scris pe poza de cover a paginii de Facebook a elevei Roxana Șerban, dintr-a XII-a G, de la Liceul Teoretic Traian din Constanța. E sloganul Asociației de Elevi din Constanța, al cărei vicepreședinte este, și a fost motivul din spatele deciziei sale de a face public un tabel cu sumele pe care părinții le-au dat la fondul școlii în anul școlar în curs. Lista făcută publică de Roxana arăta că liceul cheltuia aproape 10 mii de euro pentru pază, consumabile, serbări sau premii pentru olimpici. Toți, de la părinți.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mafia din munți. Cum s-a pierdut ”din pix” o cabană istorică din Făgăraș. ”Pot s-o și dărâme dacă vor, că în acte nu mai există”. În Munții Făgăraș, la două-trei ore de Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România, 2.544 metri, se află cabana Malița. De fapt, ce a mai rămas din ea, deoarece clădirea arată ca după bombardament. Problema este că nimeni nu și-o revendică, iar ițele sunt încurcate. În poveste sunt implicate personaje controversate din județul Argeș. Cabana Malița a fost construită în anii 70. A aparținut de fosta Întreprindere pentru Îmbunătăţirea şi Exploatarea Pajiştilor Argeş. În 1998 a fost cumpărată de SC Gater Elen Company SRL. În 2008, firma Gater Elen a fost preluată de noi acționari, cunoscuți în Argeș drept “Cartelul de la Mărăcineni” . În 2010, noii acționari au falimentat SC Gater Elen și au mutat patrimoniul firmei pe o altă societate, fără să înregistreze cabana Malița în evidențele de la Primăria Nucșoara, scrie Libertatea.

În sus și în jos: caruselul populiștilor de dreapta din Europa. Cine vrea să știe ce se va alege mai departe de "Alternativa pentru Germania" (AfD) găsește răspunsuri posibile în alte țări. De ce unele partide populiste de dreapta din Europa câștigă iar altele pierd? Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum în politica suedeză: ultimele sondaje de opinie îi dau pe primul loc pe democrații suedezi, formațiune anti-imigrație, depășindu-i pe social-democrați, de "o veșnicie" principala forță politică a țării. Motivul este, se pare, sporirea activității bandelor criminale, o problemă cu care Suedia se confruntă de mai multe luni, arată DW.

Începe marea bătălie pentru București. Nicușor Dan se bate cu Vlad Voiculescu, Rareș Bogdan intră în cărți la PNL. Alegerile prezidențiale s-au încheiat, dar acum începe marea bătălie pentru Primăria Capitalei, funcția cu cea mai mare miză politică după cele de la Cotroceni și Palatul Victoria. Până în acest moment, se cunosc trei competitori pentru București. Gabriela Firea a anunțat că va candida pentru un nou mandat. Liderii USR și PLUS vor avea zilele următoare o ședință în care ar urma să fie stabilită componența unei conduceri comune a alianței, dar și procedurile pentru desemnarea candidaților care să reprezinte alianța la alegerile locale din 2020. Liberalii se gândesc să apeleze la soluția folosită și la europarlamentare, și anume celebritatea lui Rareș Bogdan, notează Digi24.

Marea reconciliere nationala. Cu Adrian Nastase. Inca din primul discurs care a deschis al doilea mandat de presedinte, Klaus Iohannis a anuntat tema marii reconcilieri nationale: nu exista mai multe Romanii, ci o singura tara polarizata politic. E o tema preluata din inventarul lui 1990, dar care, folosita astazi, in loc sa vindece traume, ar mari, de fapt, nepotrivirile dintre societate si politicienii ei. Mai ales daca trebuie sa ne impacam cu reintoarcerea lui Adrian Nastase in prim-plan. Pentru contextualizarea acestei teze, o preluare, de fapt, a felului in care alte state postcomuniste, spre care ne-am uitat mereu cu jind - Polonia, Ungaria si Cehia -, au facut trecerea la democratie, dupa jumatate de secol de dictatura, fac o trimitere la istoricul Adrian Cioroianu, astazi ambasadorul Romaniei la UNESCO, potrivit Ziare.com.

Brazii din Germania sau Olanda, la mare căutare de români. De la ce preț pornesc. De la 30 de lei, un brad chel şi pitic, la 3.000 unul falnic, de 10 metri înălţime. Iată cât costă, la prima strigare, brazii naturali care abia au ajuns prin pieţe şi în magazine. Pentru anul acesta, comercianţii au găsit o nouă strategie de marketing. Au scris pe afişe cât vor cere pentru pomi o dată la câteva zile, în speranţa că oamenii vor ieşi mai devreme la cumpărături. Din Țara Moţilor, unde păzea de sus Munţii Apuseni, a fost doborât un brad de 9 metri. Stă ancorat cu funii şi proptit de un gard în fata Pieţei Obor. Aşteaptă ca cineva să dea cât cere stăpânul. Ar putea fi o investiţie pentru următoarele 30 de Crăciunuri, un brad din Germania sau Olanda, numit “super blue”. Poate fi plantat în curte sau în faţa blocului, are creştere lentă, iar culoarea albastră a acelor se intensifică în timp. Cel de un metru costă 70 de lei, iar unul “falnic”, de un metru 80, 550 de lei, conform Știrile Pro Tv.

Lotul UMF Iaşi, achitări de la un cap la altul. Lovitură năucitoare pentru DNA. Punct final în procesul în care fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Vasile Astărăstoae a fost judecat pentru mai multe capete de acuzare, în legătură cu prejudicierea unui proiect european. Curtea de Apel Suceava a decis ieri să-i achite atât pe fostul rector, cât şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care fostul director administrativ Daniela Druguş şi fostul director al Centrului de Comunicaţii al UMF Adrian Ciureanu. Achitările vin după ce, în prima instanţă, Tribunalul Suceava a pronunţat condamnări în acest dosar. Decizia de ieri este definitivă, iar sechestrele puse pe imobilele celor judecaţi au fost ridicate. “Din cauza dosarului am făcut infarct... Vreau să uit”, a declarat aseară fostul rector pentru Ziarul de Iași.

Ciolacu pregăteşte schimbarea la faţă a PSD. Ce baroni vor fi traşi pe linie moartă. Partidul se rupe de era Dragnea. Marcel Ciolacu pregăteşte un nou PSD: partidul va abandona total lupta cu „statul paralel“, va abroga legea care a deschis porţile puşcăriilor, se va delimita de Secţia Specială pentru magistraţi, Florin Iordache şi Eugen Nicolicea vor fi trecuţi „în rezervă“, iar liderii care au jignit diaspora vor fi sancţionaţi. Urmează un moment T0, susţin surse politice pentru Adevărul. Marcel Ciolacu încearcă să refacă şi relaţia PSD cu românii din diaspora, care au votat într-o proporţie covârşitoare cu Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale. Prima mişcare: sancţionarea lui Niculae Bădălău. Fostul ministru al Economiei ar putea demisiona din fruntea organizaţiei Giurgiu, după declaraţiile jignitoare la adresa românilor care muncesc peste graniţe, susţin sursele citate.