În Marea Neagră, o navă franceză se joacă de-a șoarecele cu pisica cu Rusia / Amiral francez: Există o voință de arătare a mușchilor din partea rușilor

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2019, 19:31 Actualitate | Internaţional


Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru
"Alertă amenințare aeriană la tribord": la orizont, o aeronavă de supraveghere rusească se apropie la altitudine joasă de mica navă franceză de război Commandant Birot, în largul strâmtorii Kerci, în Marea Neagră, teatru al competiției dintre Rusia și NATO, scrie AFP.

Hidroavionul Beriev BE12 trece, revine, se apropie la câteva sute de metri de navă. Pe pasarela superioară, marinarii aleargă, echipați cu aparate cu teleobiective pentru a-l fotografia. Din carlingă, un militar rus face probabil același lucru.

Commandant Birot "patrulează în Marea Neagră și privește ce se întâmplă", explică Maxime Leroy, comandantul navei pe care corespondentul AFP s-a îmbarcat săptămâna trecută, între escalele Batumi (Georgia) și Odesa (Ucraina), cu câteva zile înaintea summitului NATO de marți și miercuri de la Londra.

Franța afirmă că vrea să apere libertatea de navigație în aceste ape internaționale unde Rusia este omniprezentă.

Marea Neagră, unde strâmtoarea Bosfor este controlată la Vest de Turcia, iar strâmtoarea Kerci este controlată de facto de Rusia, este o intersecție geopolitică unde se încrucișează influența Rusiei și cea a NATO, pe fondul apropierii Ankara-Moscova și a tensiunilor ruso-ucrainene legate de Crimeea.

Rusia, instalată confortabil în Marea Neagră

Pentru Rusia, "Marea Neagră are vocația de a fi un bastion maritim", arată Igor Delanoe, director adjunct al observatorului franco-rus din Moscova. Este un "spațiu de competiție politică" între Moscova și NATO, adaugă el: din cele șase țări suverane, trei sunt membre ale Alianței (Turcia, România, Bulgaria), iar alte două vor să devină (Ucraina și Georgia).

Dar "Rusia a preluat avantajul" în regiune, în special după anexarea Crimeii în 2014, subliniază expertul.

Această peninsulă a "devenit un portavion de unde rușii pot radia în toată zona", spune o sursă diplomatică regională, referindu-se la militarizarea din zona Sevastopol (pe care rușii o controlează din secolul al XVIII-lea): baterii de coastă, sisteme de rachete anti-nave, avioane ...

"Rușii sunt foarte confortabili în Marea Neagră", comentează Delanoe, cu atât mai mult cu cât Bosforul este poarta de ieșire spre restul lumii, în special teatrul sirian.

La câteva ore după trecerea Beriev, un Suhoi Su-33, avion de vânătoare și de luptă anti-navă, se apropie de Commandant Birot și de cei 95 de membri ai echipajului.

"Unul dintre radarele sale a fost interceptat de centrul operațional", o sală încărcată cu echipamente de detectare, observă secundul navei Jérémy. Este unul dintre obiectivele misiunii: ademenirea rușilor pentru a colecta maximul de informații din echipamentele lor, inclusiv semnătura radar.

"Un joc de-a șoarecele și pisica", surâde el. Înainte de escala la Batumi, rușii survolaseră deja de două ori nava, cu un Su-24 și un Su-30M.

Toți parametrii recuperați sunt trimiși la Paris la o bază de date pentru a analiza reacțiile rusești. "Se constată comportamente mai agresive. Există o voință de arătare a mușchilor", a notat un amiral francez, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

"Imediat ce apare o navă NATO, sunt acolo pentru a supraveghea cu toate mijloacele", asigură sursa diplomatică franceză.

Manevre NATO

Pe lângă colectarea de informații, cum spune secundul navei, locotenentul Gauthier, Birot este un instrument de diplomație militară. "Prezența regulată a unei nave a Marinei naționale pe acest teatru permite întreținerea în Marea Neagră a unor relații strânse cu marinele aliate", potrivit ministerului. Este vorba de marinele NATO, dar și ale țărilor care aspiră la aderarea la Alianță.

La Batumi, Birot, unul dintre decanii flotei franceze, a primit vizita președintelui georgian Salome Zurabișvili.

Exerciții sunt prevăzute cu marina ucraineană, după escala de la Odesa, și cu cea română, la Constanța.

Elicopter turc

Pe lângă rivalitatea NATO-Rusia și conflictul Rusia-Ucraina, regiunea este marcată și de apropierea dintre Rusia și Turcia, care este membră a Alianței nord-atlantice.

"Apropierea s-a accelerat considerabil" din 2016, subliniază Delanoë, care reamintește că Ankara și Moscova colaborează într-o serie de dosare strategice, precum războiul din Siria, chiar dacă rămân în competiție în altele, precum Libia. Fără a mai lua în calcul relațiile economice strânse.

"Stopați exercițiile!" Chipurile marinarilor prezenți pe pasarela superioară și care se antrenau cu mitraliera și tunul de 20mm se îndreaptă spre cer, unde se observă silueta unui elicopter care se apropie.

"Prezumtiv turc", spune secundul Pierre. Informație confirmată de centrul operațional al navei: elicopterul a decolat de pe o fregată pentru a observa nava franceză. Și pentru a arăta că și ei sunt prezenți acolo, în Marea Neagră.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11151 vizualizari

 • -14 (16 voturi)    
  În cazul de față, o imagine face cât 1000 de cuv. (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:38)

  Nyk1 [utilizator]

  Șoricelul francez vs. pisica rusească:

  https://imgur.com/a/OKcpDiR
 • -1 (15 voturi)    
  in regula (Marţi, 3 decembrie 2019, 21:14)

  sile1 [utilizator]

  Faptul ca o nava militara franceza se plimba pe langa granitele maritime ale Rusiei e in regula din punct de vedere NATO.

  Tot in regula este si ca rusii tin sub observatie nava franceza.

  Ma intreb ce ar face francezii daca nave militare rusesti s-ar plimba pe langa apele teritoriale franceze, Nu cumva ar ridica si ei avioane de la sol pentru a vedea ce fac rusii ?..sau i-ar invita sa vina chiar si in apele lor teritoriale in semn de maxima curtoazie ?

  Ca fapt divers,si unii si altii isi flexeaza muschii.
  Important este ca din aceasta flexare vreun incident nefericit sau accident,provocat de vreun idiot, sa nu declanseze o conflagratie in zona,
  Acest lucru este valabil pentru orice zona a lumii unde baietii astia isi arata muschii unii altora !
  • +7 (17 voturi)    
   ca fapt divers, Franta nu a invadat si anexat (Marţi, 3 decembrie 2019, 21:57)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   Sicilia de exemplu sub pretextul ca e pe vremea lui Napoleon tot sudul Italiei era sub stapanire franceza.
   Cam asta e diferenta majora.
   • -2 (10 voturi)    
    De Corsica nu spui nimic? (Miercuri, 4 decembrie 2019, 0:18)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Mergi acolo și ascultă limba localnicilor; vei avea surpriza să constați că este extrem de asemănătoare cu italiana!
    • +3 (9 voturi)    
     Stii ce a zis (Miercuri, 4 decembrie 2019, 3:05)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     ,,italianul corsican" Napoleon despre italienii din
     Savoia (Milano) in ,,Campania din Italia" ?
     Napoleon : ,,In armata mea n-am nici un italian,
     sunt doar niste indivizi care se tin dupa armata mea (Armata Franceza) si dupa batalii ,,usureaza" mortii de ce le-a mai ramas prin buzunare.
     Un popor superstitios si fricos".
     De altfel Corsicanii s-au batut pentru independenta contra italienilor din Savoia (Milano). Si pe cand a copilarit Napoleon Regatul Italian Savoia a vandut Corsica catre Franta ca sa nu mai aiba ,,bataie de cap" cu Corsicanii.
     Asa a invatat Napoleon Limba Franceza de la soldatii francezi cantonati pe insula si a mers apoi la Scoala de Ofiteri in Franta.
    • -2 (4 voturi)    
     Iar ne intoarcem in paleolitic (Miercuri, 4 decembrie 2019, 10:44)

     vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Costa Rica este independenta nu este sub dominatia nimanui in acest moment.
  • +4 (8 voturi)    
   Vorbesti prostii ! (Miercuri, 4 decembrie 2019, 0:05)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   In stramtoarea Kerci pe partea spre vest Rusia nu are granite maritime.
   Stramtoarea Kerci pe partea de apus este o stramtoare cu Ape Teritoriale ale Ucrainei .
   Fac pariu ca Rusia nu are curajul sa opreasca un vas francez care intra in stramtoare .
   Rusii sunt smecheri doar cu ucrainienii pentru ca ucrainieni sunt mai slabi militar.
   • -3 (9 voturi)    
    Mai ales daca vasul francez (Miercuri, 4 decembrie 2019, 4:15)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    are la bord un focos nuclear de 200 Mega tone.
    La fel cum pretinde Putin ca a dotat noua torpila -submarin ruseasca.
    Un focos de 200 de Megatone in 3 sau 4 faze de amplificare a
    exploziei .
    Bomba va iesii cam de 50 de tone. Cam cat un tanc.
    Se poate imbarca usor pe un vas de numai 500-1000 de tone.
    Cand o bubuii chestia asta la Kerci Rusia nu o sa mai aiba probleme cu ,,stramtori si ape teritoriale" la Kerci !, va fi mare libera .
    ,,Marea Azov" se va transforma intr-un golf : ,,Golful Azov"
    Asa ar trebuii sa si vopseasca Marina Franceza la Prova Navei numele de ,,Golful Azov".
    Cand apar navele graniceresti rusesti capitanul francez nu trebuie decat sa se aplece peste bord si sa indice cu degetul numele navei.
    Cand o sa priceapa granicerii rusi o vor ,,lua la sanatoasa".
    Nu-i mai ajungi din urma pana la Soci !
   • 0 (2 voturi)    
    ca de obicei ....n-ai priceput nimic (Miercuri, 4 decembrie 2019, 18:10)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Nava militara franceza se afla in Marea Neagra si nu in stramtoarea Kerci.

    In ceea ce priveste regimul juridic al stramtorii si al Marii de Azov acesta este:
    The Kerch strait is the waterway between mainland Russia and Crimea.It serves as the gateway into the Sea of Azov, which borders Russia and Ukraine. A bilateral treaty,signed in 2003,gives both countries the right to patrol the waters.
    The Parties, proceeding from the necessity of conservation of the Azov–Kerch defined area of water as integral economic and natural complex, to be used in the interests of the Russian Federation and Ukraine, have agreed as follows:
    1. The Sea of Azov and the Kerch Strait are historically internal waters of the Russian Federation and Ukraine.
    2. The Sea of Azov must be delimited by the state border in accordance with the Agreement signed by the Parties.
    3. Dispute settlement regarding the issues pertaining to the defined area of water of Kerch must be regulated by agreement between the Parties.
    4. Mercantile vessels and other state non-commercial vessels flying the flags of the Russian Federation and Ukraine have free navigation in the Sea of Azov and the Kerch Strait.
    5. Russian–Ukrainian cooperation in the spheres of navigation, fisheries, protection of marine environment, ecological safety and life-saving in the Sea of Azov and the Kerch Strait must be implemented on the basis of existing international agreements and by conclusion, in respective cases, of the new ones.[3]

    Tratatul,ca fapt divers, este in vigoare si astazi asa ca orice alte comentarii prostesti sunt de prisos.

    Si un sfat de la mine "desteptule" ,poate ar fi cazul sa te intereseze si pe tine ,asa cum ii intereseaza si pe alti romani,situatia teritoriilor romanesti,Bucovina,Bugeac,Sudul Basarabiei aflate in componenta Ucrainei, la fel de mult cum te intereseaza soarta Crimeii !
    • 0 (2 voturi)    
     Sileski !, te prefaci faci ca nu intelegi . (Joi, 5 decembrie 2019, 0:54)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

     Eu vorbeam de vasul francez care sa patrunda in Marea Azov ingnorand vasele militare ale lui Putin !.
     Vasul francez are Dreptul Legal sa traca prin partea vestica a stramtorii cu acordul Ucrainei (care este o formalitate).
     Putin nu cred ca are curajul sa opreasca un vas cu o bomba 200 Mt la bord.
     Iar daca o face asta inseamna ca poate pornii un Razboi Nuclear pe care Rusia il va pierde. Mai ales ca Rusia va fi Vinovata ca a declansat explozia focosului de 200 Megatone de pe Vasul francez, Incalcand Dreptul International printr-un Atac asupra vasului francez.!.
     Cand capitanul francez se apropie de stramtoarea Kerci armeaza bomba si care bomba, la primul proiectil rusesc important care loveste vasul francez, va detona automat !. Pana nu explodeaza bomba Putin nu o sa stie daca bomba exista sau nu la bordul vasului !
     Poate sa vina si un grup de vase si numai unul are bomba.
     Rusii nu sunt in stare sa castige un Razboi Nuclear. Foarte multe state o sa sara in capul lui Putin cu ocazia asta. Iar Putin are ,,slanina prea subtire" ca sa reziste mai mutl de 2-3 ani in caz de Razboi Nuclear.
     Putin poate sa faca pagube nucleare importante dar sfarsitul catastrofic va fi inevitabil pentru el.
     Un sfarsit de Comediant Politic International .
     Sute de ani dupa aceea Lumea va putea sa rada de prostiile lui Putin !
     Dar pielea lui Putin nu conteaza. Gadestete la ce va patii Rusia din cauza lui Putin !.
     • 0 (2 voturi)    
      ingrijorator (Joi, 5 decembrie 2019, 11:19)

      sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      Stimabile,aveam o banuiala ca ai ceva probleme cu sistemul nervos dar acum constat ca ai probleme grave la "mansarda".

      Altfel nu-mi explic derapajele de la logica.

      Cred ca ai nevoie urgent de un tratament complex de specialitate !
      • 0 (2 voturi)    
       Exact ca tine sunt KGB-stii. (Joi, 5 decembrie 2019, 17:41)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

       Cand ,,prinzi in colt" un KGB-ist sau trol colaborator al KGB- ului fac pe ,,sanatosii mintali" contra ,,nebunilor".
       Mai ramane sa-ti indic la ce curs de KGB-isti se preda smecheria asta
       diversionista.
 • -3 (7 voturi)    
  Suverane (Marţi, 3 decembrie 2019, 21:22)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Riverane, tot aia, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by