Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat, marți, Portugalia să plătească 15.000 de euro fostului prizonier Daniel Petrescu, pentru tratament inuman și degradant. De asemenea, CEDO a cerut Lisabonei să ia măsuri astfel încât deținuții să beneficieze de condiții de detenție ”conforme” standardelor europene pentru drepturile omului, relatează AFP.

CEDOFoto: echr.coe.int

Statul portughez ar trebui ”să ia în considerare adoptarea de măsuri generale (...) pentru ca deținuții să poată benficia de condiții de detenție în conformitate cu Articolul 3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care interzice ”tratamente inumane și degradante”, arată un comunicat al CEDO.

Aceste recomandări sunt formulate într-o hotărâre luată marți de Curtea cu sediul la Strasbourg și care vizează un român care s-a plâns de condițiile de detenție din două închisori portugheze. Arestat în 2012 și condamnat pentru furt și asociere criminală la șapte ani de închisoare, s-a plâns de ”supaaglomerare, lipsă de igienă și căldură, cât și de insalubritatea locului”, potrivit comunicatului.

În decizia sa, Curtea conchide că au fost ”mai multe încălcări ale Articolului 3” din Convenție în cazul cetățeanului român care a suferit ”tratamente inumane și degradante” în timpul detenției. O ”problemă structurală privind supraaglomerarea închisorilor exista la momentul faptelor și încă afectează jumătate dintre penitenciarele” țării.

Portugalia a fost de asemenea condamnată să plătească 15.000 de euro reclamantului pentru daune morale.