NATO nu consideră Rusia un inamic, dar va replica dacă aceasta din urmă atacă Polonia și țările baltice, a avertizat marți secretarul general al NATO, într-un interviu pentru cotidianul polonez Rzeczypospolita, citat de AFP.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Prin intermediul unei puternice prezențe a forțelor NATO în Polonia și în țările baltice, trimitem un semnal foarte puternic Rusiei: dacă va exista un atac împotriva Poloniei și a țărilor baltice, toată alianța va răspunde", a afirmat Jens Stoltenberg, în condițiile în care summitul care aniversează 70 de ani de la crearea Alianței se deschide la Londra.

"Nu definim Rusia de această manieră (ca inamic al NATO). Vom răspunde pur și simplu dacă va exista o nevoie. Trebuie să fim siguri că ceea ce am văzut în Ucraina - o invazie a Rusiei împotriva unui vecin al său - nu se va putea reproduce împotriva unui membru al NATO", a adăugat el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat marți că va continua să blocheze un plan al NATO privind țările baltice și Polonia atât timp cât Alianța nu va recunoaște drept "teroristă" o miliție kurdă din Siria.