Prin tactica obişnuită de menţinere a tensiunii prin noi declaraţii şi acţiuni provocatoare, Turcia - după semnarea unui memorandum de colaborare cu Libia cu privire la zonele maritime - a ieşit din nou la rampă contestând faptul că insula Kastellorizo (situată în sud-estul Mediteranei şi aparţinând Greciei n. trad.) nu are platou continental, întinzând coarda mai mult într-o încercare de a crea noi realităţi în Marea Egee şi Mediterana de Est, potrivit presei grecești, citată de Rador.

Kyriakos MitsotakisFoto: Flickr/ European People's Party

Răspunsul diplomaţiei greceşti este calm şi puternic, iar premierul grec Kyriakos Mitsotakis se pregăteşte să ridice problema acţiunilor provocatoare ale Turciei la summitul NATO, dar şi în faţa preşedintelui american Donald Trump.

După semnarea memorandumului de colaborare cu Libia care are ca scop pe termen lung delimitarea graniţelor maritime, Turcia nu pare să fi terminat, pentru că acum a ajuns în punctul de a contesta în mod cât se poate de oficial, printr-un comunicat al Ministerului turc de Externe, că insula Kastellorizo nu are platou continental.

Într-un comunicat - un exemplu de marcă al atitudinii provocatoare turceşti, Ankara pare a depăşi orice limită spunând, printre altele, că memorandumul semnat cu Libia este în conformitate cu dreptul internaţional şi că "pretenţiile maximale şi ireconciliabile ale grecilor şi greco-ciprioţilor sunt dincolo de orice logică, de exemplu se presupune că insula Kastellorizo, o mică insulă situată vizavi de Turcia continentală, produce o zonă de jurisdicţie maritimă de patru ori mai mare decât suprafaţa ei".

Mesaj sever

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a transmis de la congresul partidului său, Noua Democraţie, un mesaj sever Turciei, iar mâine, miercuri, va participa la Londra la summitul aniversar al NATO cu ocazia celor 70 de ani de la fondarea Alianţei, unde va pune pe masă toate acţiunile provocatoare ale Ankarei.

În timpul summitului NATO de la Londra, se preconizează că premierul grec va avea un prânz de lucru cu preşedintele american, Donald Trump, iar în perioada următoare - data probabilă 7 ianuarie - ar urma să meargă la Casa Albă.

"O alianţă nu poate sta indiferentă când un membru al ei încalcă în mod deschis Dreptul Internaţional şi se întoarce astfel împotriva unui alt membru al alianţei. Tactica echidistanţei nedreptăţeşte în mod flagrant ţara noastră", a spus Mitsotakis de la tribuna Congresului Noii Democraţii, referindu-se la NATO.

"Război" diplomatic

Duminică, după noile declaraţii explozive ale lui Recep Tayyip Erdogan atât cu privire la acordul cu Libia, cât şi cu privire la forajele din Zona Economică Exclusivă a Ciprului, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, s-a deplasat în Egipt, unde s-a întâlnit cu Sameh Shoukry.

De reamintit că ministrul grec de externe a dat deja un ultimatum ambasadorului Libiei la Atena de a informa Grecia cu privire la conţinutul acordului încheiat de ţara sa cu Turcia.

La întâlnirea din Egipt, în urma acţiunilor Turciei, Dendias şi Shoukry au convenit accelerarea discuţiilor dintre echipele tehnice ale celor două ţări pentru delimitarea Zonelor Economice Exclusive între Grecia şi Egipt. În paralel, aceştia şi-au exprimat îndoiala cu privire la legitimitatea preşedintelui consiliului prezidenţial al Libiei de a semna acordul controversat cu Turcia.

"Războiul" diplomatic dintre Grecia şi Turcia a ajuns la cote înalte şi este relevant în acest sens faptul că declaraţiile făcute de preşedintele Erdogan la inaugurarea conductei TANAP au avut ca rezultat atât condamnarea lor din partea Ministerului grec de Externe, cât şi retragerea de la eveniment a secretarului de stat din Ministerul grec al Mediului şi Energiei, Dimitris Oikonomou.