Ultimele alegeri parlamentare nu au fost doar o provocare pentru cei doi rivali istorici, formaţiunile Lege și Justiția (PiS) și Platforma Civică, ci şi o partidă de care va depinde viitorul Poloniei. În urma reconfirmării electorale detaşate, PiS a preluat dosare vechi, precum reforma justiției, și a dat un impuls suplimentar celor deschise deja, printre care consolidarea și modernizarea forțelor armate, realizarea securității energetice și, mai ales, construirea unei hegemonii regionale cu proiecții către țările baltice și Ucraina, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Lege si Justitie PoloniaFoto: en.wkipedia.org

Axa Polonia-Ţările Baltice

Atenția Poloniei asupra țărilor baltice nu ar fi pe deplin de înţeles dacă nu s-ar lua în considerare un anumit element, şi anume că nu rusofobia care a reapărut cu vigoare după dizolvarea Uniunii Sovietice este cea care a ţinut unite cele patru țări, ci o legătură mult mai profundă, ale cărui origini datează din secolul al XVI-lea.

La vremea respectivă, Regatul Poloniei și Marele Ducat al Lituaniei s-au contopit într-o confederație, dând viață unei puteri regionale care a jucat un rol fundamental în protejarea Bătrânului Continent de expansionismul otoman. Experiența a durat până în 1772, anul căderii definitive sub loviturile austriece, prusace și ruse, însă conștientizarea împărtășirii unui patrimoniu și a unei identităţi comune nu s-a stins niciodată cu adevărat și a fost readusă la nou la viaţă de PiS.

Țările baltice salută cu căldură agenda regională de la Varșovia, care ar putea oferi o umbrelă de protecție complementară și suplimentară celei furnizate deja de NATO. Până la sfârșitul anului, o echipă specială formată din membri ai agențiilor de securitate din cele patru țări urmează să devină operațională; scopul fiind cel de a îmbunătăți capacitățile Poloniei și cele ale ţărilor baltice de a combate dezinformarea, activitățile de destabilizare ale Rusiei și de a îmbunătăți supravegherea în masă pentru a-i alunga pe posibilii spioni.

Recent, pe 28 noiembrie, principalele grupuri de reflecție din cele patru țări s-au reunit la Varșovia pentru a discuta prezentul și viitorul cooperării regionale și perspectivele axei Polonia-Ţările Baltice. Conferința s-a încheiat cu un rezultat istoric: anunțul creării Fondului Baltic.

Din Fondul Baltic vor fi extrase resursele necesare pentru a aprofunda legăturile economice și energetice, dar și pentru a finanța activitățile de cooperare în domeniul securității și afacerilor militare, precum și în schimbul și transferul de capital social și de cunoștințe. Pe termen lung, think tank-urile au în vedere că Fondul ar putea ajuta economiile și societățile din cele patru țări să se integreze în manieră semnificativă.

Chestiunea 5G

La 2 septembrie, vicepreședintele american Mike Pence și premierul polonez Mateusz Morawiecki au semnat o declarație comună privind intensificarea cooperării bilaterale în domeniul tehnologiei și securității IT. Polonia s-a angajat să dezvolte infrastructură pentru rețeaua 5G folosind suportul american, interzicând în mod silențios Huawei de pe piața sa.

În urma declarației, Varșovia a făcut pași uriaşi pentru a dezvolta un „traseu polonez 5G”. La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Digitale, Fondul polonez de dezvoltare și principalii operatori de telefonie naționali, inclusiv Exatel, Orange Polska, T-Mobile Polska și Polkomtel, au ajuns la un acord pentru a lucra în comun și rapid, la „Polskie 5G''. Principalele orașe ale țării, Varșovia, Cracovia și Lodz, au găzduit teste pilot, iar anul viitor sunt programate două evenimente majore: introducerea probabilă a Polskie 5G în cel puțin o metropolă importantă și lansarea pe piaţă a unui Smartphone Orange Polska capabil să se conecteze la noua rețea mobilă. Polonia nu numai demonstrează cartierului baltic și Grupului de la Visegrad că este posibilă o alternativă la Huawei, dar şi că aceasta poate fi realizată cu relativa autonomie a mari actorilor internaționali printr-o combinație înțeleaptă de interese, cunoștințe și abilități ale sectoarelor publice și private. De la energie la înaltă tehnologie, țara se transformă rapid într-o putere regională care, în viitor, va putea fi capabilă să se interpună între Germania și Rusia.