Noul comisar european însărcinat cu Apărarea, francezul Thierry Breton, a pledat luni pentru dezvoltarea unei "industrii europene a apărării" care să permită tehnologii "suverane", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Apărarea va fi o miză esențială pentru cei cinci ani care vin ai acestei Comisii și va fi sub responsabilitatea mea, cu crearea, pentru prima oară, a unei industrii europene a apărării coordonată parțial de Comisia Europeană", a afirmat Breton, pentru televiziunea BFMTV și postul de radio RMC.

Membru al Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, Thierry Breton este însărcinat cu piața internă, sectorul digital, serviciile, industria, apărarea și spațiul.

"Ceea ce este important este să avem tehnologii de apărare care să fie (...) suverane", a adăugat el, reamintind recenta creare a Fondului European pentru Apărare, pentru dezvoltarea de proiecte comune.

"Sunt 13 miliarde de euro care vor fi investite pentru a începe să construim o industrie europeană de apărare coordonată pe ansamblul teritoriului european fără a lăsa niciun stat la o parte", a comentat acesta.

Dacă este "mult prea curând" pentru a evoca o armată europeană, deoarece "sensibilitatea Europei în raport cu apărarea este diferită în fiecare dintre țările noastre", Breton își dorește în schimb un "efort suplimentar" al statelor membre în Sahel, alături de francezi.

"Intrăm într-o lume extraordinar de periculoasă, o lume instabilă în care Europa trebuie să-și ia în mâini destinul din ce în ce mai mult, iar destinul său este și destinul militar", a subliniat acesta.