Un raport de audit întocmit de Comisia Europeană a confirmat că premierul Cehiei, Andrej Babis, se află într-un conflict de interese din cauza afacerilor sale, care sunt acum administrate de fonduri fiduciare, a relatat publicaţia săptămânală Respekt, citând surse anonime, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

Reuters nu a putut momentan confirma în mod independent informaţiile, despre care publicația Respekt susţine că se bazează pe două surse care cunosc raportul.

Comisia Europeană a transmis vineri faptul că a trimis autorităţilor cehe rezultatul auditului, însă a adăugat că raportul este confidenţial, întrucât procedura de audit este încă în curs de desfășurare.

Companiile din grupul Agrofert, nucleul activelor deținute de Babis, cu valoare estimată de Forbes la 3.5 miliarde de dolari, sunt printre cele mai mari beneficiare de subvenţii UE din Cehia, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii.

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat că Agrofert nu deţine informaţii despre rezultatele procedurii de audit.

Companiile din grup sunt administrate, din 2017, de două fonduri fiduciare, un aranjament realizat de Babis pentru a se conforma legislaţiei cehe privind conflictele de interese.

Șeful Guvernului de la Praga a reiterat, duminică, într-o dezbatere televizată, că a îndeplinit toate obligaţiile legale.

Raportul preliminar de audit, divulgat în luna iunie, sugera că Praga s-ar putea vedea nevoită să restituie ajutoare europene, în valoare de mai multe milioane de euro, acordate companiilor din grupul Agrofert.

Ancheta UE a fost unul din factorii care au declanșat ample proteste de stradă, în primăvara şi în toamna acestui an, față de Babis. La manifestații au participat sute de mii de cehi, fiind cele mai ample proteste înregistrate în Cehia după căderea comunismului, în urmă cu 30 de ani.

Pe de altă parte, partidul lui Babis, ANO, rămâne de departe cea mai populară formațiune politică din Cehia.