Membrii SPD i-au ales sâmbătă la președinția SPD, cu un procentaj de 53,05%, pe Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken. Acest vot pentru un duo foarte critic față de guvernul Angelei Merkel relansează speculațiile privind capacitatea cancelarului de a merge până la capătul mandatului său, în 2021, potrivit Le Echos, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

Tensiunea era perceptibila sâmbătă seară în Willy Brandt Haus, sediul berlinez al social-democraților germani (SPD). Temperatura a mai crescut la anunțarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor pentru președinția partidului. Victoria cu 53,06 % a lui Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken este într-adevăr o palmă pentru vicecancelar și ministru al finanțelor, Olaf Scholz, candidat finalist fără noroc împreună cu fosta deputată de Brandenburg Klara Geywitz.

Deși notorietatea sa și experiența guvernamentală îl făceau favoritul acestui scrutin, o asemenea dezamăgire ar putea suna clopotul pentru guvernul Angelei Merkel.

“Nereușita spectaculoasă a lui Olaf Scholz nu este un semnal bun pentru guvern. Poziționarea foarte sceptică a lui Norbert Walter-Borjans și a Saskiai Esken față de coaliție poate induce teama că partidul va decide să-i pună capăt la congresul său de la sfârșitul săptămânii viitoare”, remarcă Tilman Mayer, profesor de științe politice la universitatea din Bonn.

Ce viitor are coaliția Angelei Merkel?

Președintele tinerilor socialişti, Kevin Kühnert, care îl susținea pe fostul ministru de finanțe din Renania de Nord-Westfalia și pe deputata de Bade-Wurtemberg, și-a anunțat de altfel candidatura pentru postul de secretar general al SPD. Dacă el câștigă în fața lui Lars Klingbeil, actualul deținător al funcției și partizan al continuării participării partidului în guvernul Angelei Merkel, “social democrația germană ar marca un clar viraj spre stânga”, conchide Tilman Mayer.

Această alegere relansează speculațiile privind viitorul coaliției și capacitatea Angelei Merkel de a rămâne în fruntea țării până la sfârșitul mandatului său, în 2021. Dar ea nu rezolvă criza existențială în care este cufundat SPD.

Un partid social-democrat foarte divizat

Rata de participare de 54,09% la aceste alegeri arată că cele două perechi care se înfruntau nu au reușit să mobilizeze baza social-democraților. Cei care au votat subliniază pe de altă parte în ce măsură este divizat partidul între voința de a continua să rămână la comenzile țării și cei care pariază pe o cură de întinerire în opoziție, cu riscul de a pierde din influență pe termen scurt.

Olaf Scholz și Kara Geywitz și-au exprimat imediat sprijinul pentru câștigători, care au promis în schimb să le „întindă mâna” pentru a menține „coeziunea” partidului. „Suntem toți social-democrați”, a dat asigurări Norbert Walter-Borjans, în timp ce colega lui de listă emisese în zilele precedente îndoieli referitoare la apartenența adevărată a lui Olaf Scholz la social-democrație.

Cei doi câștigători, care urmează să fie investiți la congresul partidului săptămâna viitoare, păreau uimiți de propriul succes. Alegerea lor arată oboseala unui partid care nu a încetat să piardă alegători în ultimele luni în folosul Verzilor și al AfD. Dar experiența lor mai limitată la putere, mai ales cea a Saskiei Esken, care nu a avut niciodată o funcție de conducere de vârf în partid, reprezintă un adevărat pariu pentru SPD aflat în plină derută.