Premierul Maltei, Joseph Muscat, a anunțat că intenționează să demisioneze din funcție în luna ianuarie, în contextul crizei declanșate de uciderea unui jurnaliste de investigații care ancheta legături ilicite între mediul de afaceri și politicieni, informează Mediafax citând BBC.

Muscat a declarat duminică, la postul public de televiziune, că va cere formațiunii pe care o conduce, Partidul Laburist, să înceapă procesul de alegere a succesorului său, urmând să demisioneze din fruntea partidului pe data de 12 ianuarie, iar din funcția de premier "în zilele următoare".

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.