Noii lideri ai social-democraţilor germani, de centru-stânga, au amânat duminică o decizie foarte anticipată privind ieşirea din coaliţia de la guvernare cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel până săptămâna viitoare, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Norbert Walter-Borjans si Saskia EskenFoto: Twitter/ SPD Parteivorstand

Informaţia a fost făcută publică după ce SPD a anunţat că un fost ministru de finanţe al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, şi parlamentarul SPD Saskia Esken, doi politicieni puţin cunoscuţi, au câştigat alegerile pentru o nouă conducere bicefală a partidului.

Cei doi politicieni SPD au condiţionat sprijinul pentru coaliţie de acordul conservatorilor pentru renegocierea înţelegerii.

Partidul a anunţat însă duminică că o decizie privind rămânerea în coaliţie nu va fi luată până joi, în ajunul unui congres al partidului la Berlin în cadrul căruia delegaţii vor fi consultaţi în legătură cu această chestiune.

Noii lideri ai SPD vor ca CDU să fie de acord cu creşterea salariului minim şi să aprobe investiţii masive în infrastructură şi în măsuri de protecţie a climei.

Odată un model pentru social-democraţii din lumea întreagă, SPD a înregistrat regrese majore în ultimii ani, baza sa de votanţi scăzând dramatic după ce aceştia s-au orientat către stânga radicală şi extrema dreaptă din Germania, notează DPA.