​Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken sunt noii președinți ai Partidului Social Democrat german. Sâmbătă seară a avut loc al doilea tur de scrutin al bazei SPD, în care au rămas două tandemuri: una considerată pragmatică, a două idealist-socialistă, potrivnică perpetuării Marii Coaliții de guvernare din Germania (GroKO). Borjans și Esken întruchipează această a doua tendință, prin urmare săptămâna viitoare ar putea fi martora unui cutremur în guvern. Mai toată presa germană se întreabă: „Se rupe GroKO?”

Norbert Walter-Borjans si Saskia EskenFoto: Twitter/ SPD Parteivorstand

La alegerile de sâmbătă, aproximativ 425.000 de membri SPD au putut vota fie pentru Klara Geywitz, din Brandenburg, în tandem cu vice-cancelarul Olaf Scholz, fie pentru deputata Saskia Esken și fostul ministru al Finanțelor din Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans.

Diferențele dintre tandemurile propuse la vot au fost mari. De o parte se află vice-cancelarul Olaf Scholz, împreună cu pragmatica sa colegă Klara Geywitz. De cealaltă parte, doi susținători ai unei politici pline de idealism și cu mari planuri de redistribuire socială.

În urma numărătorii, 45,3% din voturi au fost pentru Scholz și Geywitz, iar 53,06% au fost pentru Walter-Borjans și Esken. Participarea la alegeri a fost în jur de 54%.

Învinșii Scholz și Geywitz au anunțat imediat că vor să sprijine noul duo de conducere și, astfel, să asigure unitatea în partid. Rezultatul votului la bază trebuie acum confirmat, în următorul weekend, la congresul SPD. Cu toate acestea, nu este de așteptat ca de acolo să se vină cu un alt rezultat.

  • Reacții ale celorlalte partide

După decizia bazei SPD în favoarea criticilor GroKO, FDP îi vede pe social-democrați mai divizați că niciodată. „Sub presiunea de stânga a SPD, sfârșitul marii coaliții a Uniunii și SPD a fost decis”, a declarat vicepreședintele facțiunii liberalilor, Michael Theurer.

„Germania se confruntă cu noi alegeri sau cu un guvern minoritar. FDP este gata să își asume responsabilitatea, cu condiția să fie implementate cerințele noastre de bază”, a spus el, citat în presa germană. Președintele FDP, Christian Lindner, a fost extrem de surprins de rezultatul alegerilor și a spus: „Sunt complet dezamăgit”.

Politicienii CDU și CSU au chemat noua conducere la discuții, pentru a ajunge la un consens. Partidul Stângii și Verzii au oferit cooperare noii conduceri a SPD.

  • Se rupe GroKO?

După votul bazei SPD pentru Saskia Esken și Norbert Walter-Borjans ca noi lideri de partid, viitorul marii coaliții este incert. Esken a declarat sâmbătă seară, pe canalul TV Phoenix, că în congresul de partid din weekendul viitor se va decide cu privire la continuarea coaliției cu Uniunea.

Fostul lider SPD Martin Schulz i-a avertizat pe noii președinți desemnați, Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken, în legătură cu părăsirea marii coaliții în grabă. "Sfatul meu este să căutăm mântuirea nu de la guvern, ci de la puterea creatoare a SPD în guvern", a spus, pentru "Tagesspiegel", politicianul care a demisionat din funcția de lider de partid în 2018.

El a mai făcut referire la provocările majore din Europa și la asumarea de către Germania a președinției UE, la jumătatea anului 2020.

În presa internațională au apărut deja reacții la rezultatul alegerilor, acesta fiind considerat „un cutremur în miezul coaliției lui Merkel” (Bloomberg). Se mai scrie despre o eventuală „retragere bruscă” a cancelarului Angela Merkel, ca și despre „luni de nouă incertitudine, în cea mai mare țară a Europei”, după cum citează Sueddeutsche.de.