Executivul american a anunţat sâmbătă componenţa delegaţiei care va reprezenta SUA la summitul pe tema schimbărilor climatice COP25, care începe luni la Madrid, aceasta fiind o echipă de rang inferior ce ilustrează din nou lipsa interesului preşedintelui Donald Trump faţă de problematica acestui summit, după ce el a retras SUA din Acordul de la Paris, decizie pe care a motivat-o prin faptul că acest acord prevede măsuri ce dezavantajează economia americană.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Delegaţia SUA la summitul de la Madrid va fi condusă de ambasadoarea Marcia Bernicat, subsecretar de stat adjunct pentru oceane şi afaceri ştiinţifice şi de mediu internaţionale, ceilalţi membri fiind funcţionari din diferite instituţii, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.

Nivelul de reprezentare al delegaţiei SUA la acest summit va fi de altfel similar cu cel de la precedentul summit asupra schimbărilor climatice, COP24, desfăşurat anul trecut la Katowice (Polonia).

Însă în paralel cu delegaţia guvernamentală americană, la summitul de la Madrid va fi prezentă şi o delegaţie numeroasă formată din 15 congresmeni democraţi adversari ai lui Trump. Această delegaţie va fi condusă chiar de preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, cea care a deschis procedura de „impeachment” împotriva liderului de la Casa Albă în urma scandalului legat de investigarea fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden şi a fiului acestuia în Ucraina.

Pelosi a susţinut că a ales să participe la acest summit întrucât consideră că este necesar să se „reafirme angajamentul poporului american faţă de lupta împotriva schimbărilor climatice”.

La rândul său, Departamentul american de Stat a menţionat într-o declaraţie că, deşi a început procesul retragerii din Acordul de la Paris, retragere ce va fi definitivată pe 4 noiembrie 2020, SUA vor continua să participe la negocierile privind clima „pentru a se asigura că există o egalitate de condiţii care protejează interesele americane”.