Administrația Porturilor Maritime SA Constanța anunță că a început ecologizarea Portului Midia. Un remorcher cu macara adună oile moarte, iar neutralizarea cadavrelor va fi decisă de DSVSA Constanța.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și citat de Mediafax, a început ecologizarea Portului Midia, după eșuarea navei Quenn Hind.

„În urma analizei s-a decis ca un remorcher echipat cu macara, însoțit de 2 gabare, să colecteze din acvatoriu cadavrele de animale, cu sprijinul unor scafandri și apoi să le depoziteze temporar la uscat, în zona Midia, urmând ca ulterior o firmă autorizată să preia cadavrele pentru neutralizare. De asemenea vor fi montate baraje antipoluante suplimentare. S-a creat la nivelul companiei o grupă operativă astfel încât toate echipele să acționeze coordonat, au fost hotărâte măsurile ce se impun a fi luate în perioada imediat următoare. Totodată se ține legătura cu armatorul și cu asigurătorii în vederea coordonării eficiente între toți cei implicați”, se arată în comunicat.

Pentru recuperarea cadavrelor de animale se intervine începând de sâmbătă, având în vedere pericolul de descompunere a acestora.

Procedura pentru neutralizare a cadavrelor va fi decisă de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – DSVSA Constanța, astfel încât impactul acestei operațiuni asupra mediului să fie redus la minimum.

Traficul navelor în Portul Constanța zona Midia, în prezent, se desfășoară în condiții de siguranță, cu evitarea zonei incidentului naval, susține sursa citată: „Șenalul navigabil este blocat parțial, dar în prezent, în condiții meteo normale, nu sunt probleme majore pentru a restricționa manevrele”.

Operațiunea de căutare-salvare a oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia s-a încheiat vineri seară, fiind salvate în total 254 de animale, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari.