Ultimul vot a fost dat, acum se face numărătoarea voturilor pentru șefia Partidului Social Democrat german. A fost o lungă căutare, care a durat șase luni. În seara zilei de sâmbătă, 30 noiembrie, în Casa Willy Brandt se va stabili cine va conduce cel mai vechi partid din Germania. SPD se află la guvernare alături de Uniunea de centru-dreapta, CDU/CSU, prin urmare alegerile sunt de mare importanță și pentru viitorul coaliției de guvernare din Germania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficial, congresul social-democraților trebuie să confirme noul dublu de la vârful partidului într-o săptămână, însă votul membrilor, al bazei SPD, este considerat crucial. A ajuns aproape o practică nominalizarea unui duo la conducerea partidelor, după cum se vede la Verzi sau Stânga germană, care au ca președinți o femeie și un bărbat.

  • Doi ori doi în finală

Cei aproximativ 425.000 de membri SPD au putut vota la recentele alegeri interne fie pentru Klara Geywitz, din Brandenburg, în tandem cu vice-cancelarul Olaf Scholz, fie pentru deputatul Saskia Esken și fostul ministru al Finanțelor din Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter Borjans.

În realitate, diferențele dintre tandem-urile propuse la vot sunt mari. De o parte se află un vice-cancelar conștient deja de puterea sa actuală, Olaf Scholz, împreună cu pragmatica sa colegă, Klara Geywitz . De cealaltă parte sunt doi susținători ai unei politici pline de idealism și cu mari planuri de redistribuire socială.

La ora această nu există previziuni fiabile pentru rezultatul alegerilor aflate în curs. În prima rundă, la care s-au înscris șase echipe, scorul dintre finaliști a fost strâns. Scholz și Geywitz au primit puțin sub 22,7 % din voturi, Walter Borjans și Esken au cumulat 21%.

De atunci, susținătorii ambelor părți s-au implicat și mai puternic, mai cu seamă pentru a impulsiona prezența la vot. În primul tur al alegerilor interne din SPD, a votat doar fiecare al doilea membru al partidului.

Geywitz și Scholz sunt susținuți de o serie întreagă de membri ai parlamentului, Esken și Walter-Borjans îi au de partea lor pe socialiștii de stânga și pe membrii din organizația de tineret a SPD, condusă de Kevin Kühnert. La congresul partidului de săptămâna viitoare, acesta vrea să reclame pentru sine un post de vicepreședinte al SPD.

  • Miza pentru viitorul GroKO

La congresul partidului, SPD vrea să discute și despre viitorul marii coaliții. O nouă conducere l-ar putea influența semnificativ, deoarece Esken și Walter Borjans iau în calcul o retragere din GroKO.

Ei doresc să perpetueze coaliția de guvernare doar dacă Uniunea de centru-dreapta reînnoiește acordul de coaliție, în care să se prevadă un salariu minim mai ridicat și miliarde de euro suplimentare, pentru investițiile climatice și în infrastructură.

Contracandidații Geywitz și Scholz, pe de altă parte, intenționează să continue alianța cu Uniunea fără a renegocia acordul de coaliție.

  • Renașterea SPD?

Lidera interimară a SPD, Malu Dreyer, a solicitat partidului să se ocupe în mod responsabil de semnalul dat prin vot. «Vremea concurenței interne s-a încheiat. Deciziile au fost luate democratic, toată lumea trebuie să accepte asta ", a declarat ea pentru Süddeutsche Zeitung.

Dreyer este de părere că șase luni de căutare a unui șef au dus deja partidul înainte. "SPD și-a recăpătat pasiunea, acest lucru îmi dă încredere", a spus ea Sueddeutsche Zeitung. Nu e un secret că SPD a înregistrat în ultima vreme eșecuri electorale, în mod repetat.

Prim-ministrul landului Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig, a declarat pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) că, în ultimele zile, diferențele dintre echipele contracandidate intrate în al doilea tur au devenit evidente. „Însă, odată ce alegerile vor fi decise, toată lumea trebuie să stea în spatele noii conduceri a partidului și să o sprijine cu toată puterea și sufletul”, a spus ea.

Ministrul de externe, Heiko Maas, a cerut partidului său să sprijine, în oricare dintre opțiuni, pe învingătorii alegerilor. "Avem nevoie de unitate absolută, pentru a întruchipa în mod credibil ideile noastre de justiție socială", a spus el.

El mai declară că este imperios necesar un SPD puternic „ca un bastion împotriva noilor naționaliști de dreapta”. De asemenea, partidul va trebui să lucreze pentru mai multă cooperare și solidaritate, într-un context internațional în care el consideră că „suntem mai provocați ca niciodată, în ultimele decenii”.