Republica Moldova a acceptat formula de compromis propusă de Președinția în exercițiu a OSCE, astfel încât să fie semnat protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 din octombrie, de la Bratislava, a anunțat Alexandru Flenchea, vicepremier pentru Reintegrare în guvernul de la Chișinău, refuzând însă să spună ce presupune mai exact acest compromis, scrie Agora.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Avem o restanță în procesul de negocieri – protocolul rundei 5+2 de la Bratislava, din octombrie, care nu a fost semnat până acum. Atunci, la finalul rundei, înțelegerea a fost că toate părțile vor continua lucrul și se vor abține de la declarații publice. Cu excepția unui articol, proiectul a fost definitivat. Era vorba de un singur punct care să stipuleze prioritățile din viitorul apropiat dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat Alexandru Flenchea.

Potrivit viceprim-ministrului, Chișinăul a insistat pe patru priorități: libertatea de circulație în zona de securitate, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafie latină în regiune, precum și unificarea standardelor fiscale și vamale.

Alexandru Flenchea a refuzat să spună pe ce a insistat Tiraspolul, menționând că, în mare parte, este vorba de interesele corporative ale unui grup îngust de persoane. Totodată, așa-zisele autorități din stânga Nistrului nu și-au dorit ca în textul protocolului să fie menționate obiectivele Chișinăului.

„Zilele trecute, Președinția în exercițiu a OSCE, reprezentantul special Franco Frattini a venit cu o formulă de compromis care poate să concilieze părțile la subiectul tehnic. Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Tiraspolul are șansa și oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a spus Alexandru Flenchea.

Oficialul a refuzat să spună câte dintre cele patru priorități ale Chișinăului se regăsesc în proiectul de compromis. „Formula oferă o oportunitate pentru ambele părți să păstreze spațiul de manevră, ca să agreeze într-un viitor proxim o nouă listă agreată de părți de priorități de ordin social, economic și umanitar”, a explicat el.

Dacă părțile vor agrea proiectului OSCE, protocolul poate fi semnat până la lucrările Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, din 5-6 decembrie, sau după, la fel, în formatul 5+2, mai notează Agora.md.