Apple se confruntă cu critici dure din partea Ucrainei, după ce a marcat teritoriul contestat al Crimeii ca parte a Rusiei, în aplicațiile sale pentru utilizatorii ruși, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reporterii CNN din Rusia au confirmat joi că hărțile Apple (AAPL) listează orașele din Crimeea, precum Sevastopol, în interiorul teritoriului rusesc. De asemenea, Apple Maps arată o graniță între restul Ucrainei și Crimeea, fără să arate vreo graniță la strâmtoarea Kerci, între Rusia și Crimeea. Pentru utilizatorii din afara Rusiei, Crimeea pare să fie parte a Ucrainei în aplicație.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, în urma unei revolte populare care l-a înlăturat pe președintele ucrainean pro-rus. Violențele continuă în zonele de conflict din estul Ucrainei, între separatiștii susținuți de Rusia și soldații ucrainieni. Ucraina și susținătorii săi vestici, printre care și SUA, susțin că anexarea Crimeii a fost ilegală și au impus sancțiuni economice.

Parlamentul rus a pus presiune pe Apple timp de luni de zile pentru a schimba felul în care Crimeea este reprezentată pe hartă. Miercuri, parlamentul a anunțat că un reprezentant Apple a informat unul dintre comitete că reprezentările "incorecte" ale teritoriului au fost modificate, pentru a se alinia cu legislația rusească.

Oficialii ucrainieni au atacat compania. Ministrul de Externe Vadym Prystaiko a transmis printr-o serie de tweet-uri că firma "ar trebui să rămână la tehnologie și entertainment. Politica globală nu este punctul vostru forte." Apple nu a oferit comentarii încă.