Grecia trebuie să „intervină” de urgență pentru a îmbunătăți condițiile „mizerabile” și inacceptabile din taberele sale de imigranți supraaglomerate, a cerut miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, aflat în vizită la Lesbos, potrivit La Libre Belgique, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aceste condiții de viață necesită îmbunătățiri urgente”, a declarat șeful Înaltului Comisariat pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, după ce a vizitat tabăra Moria de pe insula grecească Lesbos.

„Oricare ar fi situația acestor oameni, nu putem accepta că trăiesc în condiții atât de mizere, expuşi violenței și exploatării”, a adăugat Înaltul comisar care a venit pentru două zile în Grecia, principala poartă de intrare a migranților în Europa.

Vizita sa are loc în timp ce guvernul grec tocmai a anunțat un program masiv de revizuire a taberelor de refugiaţi care solicită azil în cele cinci insule egeene cel mai expuse din cauza apropierii de Turcia.

Peste 39.000 de solicitanți de azil se află în prezent în insulele Lesbos, Samos, Chios, Leros și Kos, unde alte sute continuă să ajungă zilnic, potrivit autorităților elene. Guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis a anunțat săptămâna trecută închiderea celor trei cele mai supraaglomerate și insalubre tabere și înlocuirea lor prin centre închise, pentru a tripla capacitatea de primire pe insulele Lesbos, Samos și Chios.

De asemenea, el a promis că va retrimite 10.000 de solicitanți de azil în Turcia și va transfera 20.000 de solicitanți de azil pe continentul grecesc. În conformitate cu Organizația Internațională pentru Migrație, taberele continentului adăpostesc deja 22.000 de oameni și sunt supraîncărcate.

De asemenea, premierul grec s-a angajat să relocheze rapid peste 4.000 de minori neînsoțiți care locuiesc pe insulele din Marea Egee, după ce nu a reușit să convingă țările UE să găzduiască aproape 3.000.

Înaltul Comisar al ONU, care urma să se întâlnească cu Mitstotakis miercuri după-amiază, a declarat că a susținut „pe deplin” proiectul. El a spus că este „foarte preocupat”, la fel ca premierul grec, „de soarta copiilor”, deosebit de vulnerabili, în special „cei care călătoresc singuri”.

„Europa trebuie să facă mai mult pentru Grecia (...) țara cea mai afectată acum”, a adăugat el după vizita sa în tabara din Moria, care are 13.000 de migranți, triplul capacităţii sale.