Cele 22 de țări membre ale Agenției Spațiale Europene au votat joi un buget de 14,4 miliarde de euro pentru a finanța noile programe pentru o durată de cinci ani, o sumă record, a anunțat la Sevilia directorul general Ian Wörner, relatează AFP.
”Este un pas gigant pentru Europa”, a spus pentru AFP Jean-Yves Le Gall, președintele CNES, agenția spațială franceză. Suma este mai mare decât cea inițială propusă statelor membre (14,3 miliarde de euro).
Acest buget, care va finanța noile programe spațiale pentru cinci ani, a atins o sumă fără precedent de la fondarea organizației interguvernamentale în 1975.
Germania a dat cele mai mari fonduri (3,3 miliarde de euro), Franța (2,7 miliarde), devenind cei mai mari contribuabili din Agenție.
Esa prevede o creștere a capacității în domeniul științelor universului, explorării (misiuni pe Marte și Lună) și observații pe Pământ, inclusiv pentru un program de monitorizare a schimbărilor climatice, Copernicus.
”Vom continua să avem două lansatoare europene (Ariane și Vega)”, a spus ministrul francez al Cercetării, Frédérique Vidal.
Vorba lui Pristanda: „Trai neneaco pe banii babachii!”
E vorba de aplicatii pt situatii de urgenta, cercetare si supraveghere a apelor si supr. terestre (ex. inundatii), a vegetatiei (ex. suprafetelor agricole) a atmosferei la rezolutii nemaexistente pana acum - un subiect fierbinte e spre ex. unde sunt sursele cele mai mari de metan. Cu S-5p se poate masura de vreo 2 ani exact acest lucru, iti arata pe unde a mers vaporul si ce gaze a lasat in urma, iti arata cu exactitate si cat de poluat e cartierul tau, de fapt chiar si blocul tau daca chiar vrei. Toate aceste date le poti downloada de gratis, ceea ce pt comunitati ar fi foarte interesant, ca sa n vorbesc de cei care fac cercetare.
Europenii sunt mult peste americani sau japonezi la capitolul asta. Se investeste enorm dar exista si rezultate exceptionale. Trist e ca Romania e total absenta, in afara de ceva colaborari din mediul privat cu ceva agentii spatial europene.
Din ăia 14.4€ miliarde 90% se duc pe sedii, personal sindrofii, conferințe și alte celea fără de care spațiul cosmic ar pieri :)
Daca crezi ca autoritatile tarilor europene o sa se bazeze pe google pro in situatiile de urgenta sau in cercetarile pe care le fac te inseli.
Daca crezi ca google scoate datele alea din fund doar pt ca e foarte destept te inseli. Sursa lor sunt aceiasi sateliti Sentinel europeni, pt ca altii mai buni nu exista.
Europa nu poate sa fie dependenta de America, experienta o dovedeste, asa ca isi construieste tot ce are nevoie din resursele proprii. De-aia exista spre ex. Galileo, de-aia se construiesc centre de procesare in cloud europene, ca sa nu depinda de AWS sau altii, samd.
Iar daca se cheltuie o suma X pe ceva, banii aia ajung la firme europene, in salarii, deci tot la mine si la tine. E o investitie in economia europeana. Nu vad problema. E un mod de gandire putin peste focus pe sindrofii si paranghelii.
Există vreo-un sidem de operare european?
Ce a descoperit Europa în ultimii 20 de ani afară de taxe tot mai mari pe orice?
ESA, asemeni tuturor celorlalte insituții europene, e doar o modalitate de fraudare și spoliere a banului public.