Parlamentul European a decretat joi urgență climatică și de mediu, un vot simbolic pentru menținerea presiunii asupra liderillor UE înaintea conferinţei ONU privind climatul - COP25, relatează AFP. Rezoluția, adoptată cu o majoritate (429 pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri), afirmă angajamentul Parlamentului pentru ”limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius și evitarea unei pierderi masive a biodiversității”.

Parlamentul EuropeanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Faptul că Europa este primul continent care declară urgență climatică și de mediu, chiar înainte de COP25, în timp ce noua Comisie își preia atribuțiile și la trei săptămâni după ce Donald Trump a confirmat retragerea Statelor Unite din acordul de la Paris, este un mesaj puternic pentru cetățeni și tot restul lumii”, a spus Pascal Canfin (Renew Europe), președintele Comisiei pentru Mediu.

Votul dat rezoluției, care nu are caracter obligatoriu, a creat spațiul unei dezbateri între declararea ”urgenței” sau a ”stării de urgență”, în special printre vorbitorii de engleză și germană.

Votul europarlamentarilor ar trebui să ajute la configurarea unor politici pentru Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Grupurile activiste sunt mulțumite de vot, dar vor mai multe acțiuni.

”Acum cinci ani, nimeni nu se aștepta ca Parlamentul European să declare urgență climatică, astfel că există progres”, a spus Sebastian Mang de la Greenpeace UE, adăugând că această rezoluție trebuie să fie urmată de reducerea drastică a emisiilor de carbon.